Zajednički odgovor

VIDEO | Hercegovački i crnogorski spašavatelji spasili "unesrećenog" iz zgrade Vlade u Mostaru

Današnjim danom, kako je istaknuo ravnatelj Civilne zaštite HNŽ, Eugen Ćubela, uručena je oprema u vrijednosti oko 100 tisuća eura, a sami projekt vrijedan je oko 590 tisuća eura.
Gospodarstvo / Ulaganja | 05. 04. 2023. u 12:42 B.S. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pripadnici Hercegovačke gorske službe spašavanja i Gorske službe spašavanja Crne Gore izveli su zajedničku interventnu vježbu spašavanja s visina u okviru projekta "Zajednički odgovor" koji radi na unaprjeđenju sustava prevencije, intervencije i procesa oporavka od katastrofa uzrokovanih klimatskim promjenama u prekograničnom području BiH i Crne Gore.

"Oprema koju danas doniramo zapravo je donirana u okviru projekta prekogranične suradnje sa Crnom Gorom. Dopustite mi da podcrtam važnost ove inicijative. Mi smo ovdje da direktno podržimo civilnu zaštitu i vatrogastvo pogotovo u regiji koja je sklona prirodnim katastrofama. Ono što želimo je da im osiguramo mogućnost bržeg i boljeg djelovanja u bilo kakvim nesrećama. Pored opreme u planu su bili i treninzi jer je jako važno ispravno rukovati ovom opremom".

Foto: Bljesak.info / Projekt Zajednički odgovor

"Želim im mnogo sreće i uspjeha u radi i u korištenju ove opreme ali nadam se da neće biti potrebe koristiti je, odnosno da neće biti mnogo nesreća. Svi smo svjedoci kako prirodne katastrofe dolaze nenajavljeno i odnose veliki broj žrtava. Osim toga povećava se rizik od katastrofa prouzrokovane ljudskim djelovanjem koje mogu ugroziti ljudske živote, stoga je važno raditi na podizanju svijesti između lokalnim stanovništvom", istaknuo je Gianluca Vannini šef Sekcije operacija za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu suradnju EU.

Foto: Bljesak.info / Projekt Zajednički odgovor

Današnjim danom, kako je istaknuo ravnatelj Civilne zaštite HNŽ, Eugen Ćubela, uručena je oprema u vrijednosti oko 100 tisuća eura, a sami projekt vrijedan je oko 590 tisuća eura.

"Početkom sedmog mjeseca krenuli smo u zajednički projekt i tada smo rekli da će projekt trajati dvije godine i ovo je početak tog projekta gdje danas dijelimo dio opreme za opremanje službi zaštite spašavanja naše županije", kazao je.

Foto: Bljesak.info / Projekt Zajednički odgovor

"Poznato nam je kako je naš prostor povećanog rizika po pitanju prirodnih nepogoda i upravo iz tih razlika je potrebno nužno raditi taj cjeloviti sustav prevencije zaštite. Ovo je prilika kazati da Vlada naše županije svake godine ulaže značajne napore i sredstva kako bi izgradila taj cjeloviti sustav zaštite temeljem na prevenciji i brzom odgovoru za sve oblike prirodnih nepogoda i katastrofa. Mi smo cijelo vrijeme radili na uspostavi i umrežavanju naših jakih protupožarnih službi, izgradili smo suvremeni operativni centar za civilnu zaštitu koji je opremljen na modelu zemalja članica EU i promrežen je kroz cijeli županijski teritorij", istaknuo je predsjednik Vlade HNŽ Nevenko Herceg.

Foto: Bljesak.info / Projekt Zajednički odgovor

Dodao je kako se "novim zakonom riješio i status naših vatrogasaca".

"Kako znamo da prirodne nepogode ne poznaju ni administrativne ni državne granice, tako suradnja na području civilne zaštite ne bi trebala imati nikakve granice i upravo dobar primjer je ovaj zajednički odgovor između BiH i Crne Gore kojim se osigurava 590 tisuća eura ukupnog projekta. Obuke koje će biti realizirane kroz projekt i opreme koje će se dodijeliti više su nego dragocjen iskorak za naše interventne službe koje se na terenu suočavaju sa brojnim izazovima od prirodnih nesreća pa i onih ugroza koje se događaju kao rezultat čovjekove nepažnje i zloće", zaključio je Herceg.

Foto: Bljesak.info / Projekt Zajednički odgovor

Iz HGSS-a također su istaknuli kako je "projekt od velike važnosti za naš grad i županiju".

"Unaprijedit ćemo dva važna čimbenika, a to su ljudski resursi i tehnička sredstva. Jako je važna i ta prekogranična suradnja i ta vrata koja nam se otvaraju pruža nam priliku za razmjenu iskustava i znanja i ovo je svakako veliki benefit za sve nas'", zaključili su iz HGSS-a.

Foto: Bljesak.info / Projekt Zajednički odgovor

Podsjetimo, projekt financira Europska unija u sklopu Programa prekogranične suradnje BiH i Crne Gore. Provedba je otpočela 1. srpnja 2022. godine i trajat će dvije godine.

Foto: Bljesak.info / Projekt Zajednički odgovor
Kopirati
Drag cursor here to close