Borba za aktivista

Unatoč poništenoj okolišnoj dozvoli hidroelektrana na Doljanci još radi

''Izbjegavanje određivanja rokova i slučaju jasno ukazuje na ponovno pogodovanje investitoru koji ovaj postupak može razvući u nedogled nastavljajući rad bez valjane dokumentacije''.
Gospodarstvo / Ulaganja | 27. 09. 2021. u 13:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon dvije godine i deset mjeseci od pokrenutog upravnog spora, prije mjesec, udruženje “Za Doljanku”, je dobilo rješenje od Kantonalnog suda u Sarajevu kojim se poništava okolinska dozvola za hidorelektranu „Zlate“ na rijeci Doljanki izadata od strane Federalnog ministarstva okoliša i turizma na osnovu koje je FERK u kolovozu 2020. godine izdao dozvolu za rad firmi Eko-Vat d.o.o. Sud je poništio okolišnu dozvolu i postupak vratio na početak.

''Ovom presudom poništena je okolišna dozvola, odnosno sada nje kao da nikada nije bilo. mHE koja je davanjem dozvole za rad počela s proizvodnjom električne energije, u ovom trenutku radi i proizvodi električnu energiju bez okolinske dozvole koja je FERK-u uz vodnu suglasnost bila osnova za davanje dozvole za rad. Ono što želimo posebno istaknuti je da je sud u obrazloženju presude istaknuo upravo ona kršenja na koja smo mi ukazivali FERK-u i ostalim institucijama cijelo vrijeme u periodu ishodovanja potrebnih dozvola odnosno prije izdavanja dozvole za rad'', kazali su na današnjoj press konferenciji u Mostaru.

Foto: Bljesak.info / Press konferencija Udruženja Za Doljanku

Nakon što su dobili rješenje na koje investitor nije imao mogućnost žalbe, predstavnici Udruženja su zatražili hitni sastanak u FERK-u, a nakon toga i u Federalnom ministarstvu okoliša i turizma s ciljem njihovog upoznavanja s presudom. Predstavnici Udruženja su od FERK-a zatražili oduzimanje dozvole za rad i podnijeli služben Zahtjev za stavljanje van snage rješenja FERK-a kojim se izdaje dozvola za rad za proizvodnju električne energije podnosiocu zahtjeva “EKO-VAT” d.o.o. iz Jablanice.

Foto: Bljesak.info / Press konferencija Udruženja Za Doljanku

''Iz FERK-ovog odgovora ne možemo iščitati da su nakon što smo im dali informaciju  o sudskoj presudi i postupili u skladu sa odredbom kojom su imatelju dozvole bili obavezni zatražiti u određenom roku otklanjanje nedostataka. Naprotiv od imatelja dozvole su zatražili Informaciju/obrazloženje razloga zašto isti nije obavijestio FERK o donesenoj presudi, a što je bio obavezan, te da ih izvijesti o tome u kojoj je fazi ponovljeni postupak pred Federalnim ministarstvom okoliša i turizma. U ovom zahtjevu upućenom imaocu dozvole nisu navedeni nikakvi rokovi. Također,  Ministarstvo okoliša i turizma mole da ih izvjeste o tome u kojoj je fazi obnovljeni postupak bez ikakvih rokova osim molbe za hitno postupanje'', dodala je Naza Spahić.

Foto: Bljesak.info / Press konferencija Udruženja Za Doljanku

''Izbjegavanje određivanja rokova i slučaju jasno ukazuje na ponovno pogodovanje investitoru koji ovaj postupak može razvući u nedogled nastavljajući rad bez valjane dokumentacije'', upozorili su iz Udruženja.

Naveli su kako su svjesni da bi oduzimanjem dozvole za rad investitoru značilo ''priznaje nestručnosti, površnosti nesavjesnog poslovanja pa i zlouporabe položaja što u konačnici pokazuje na pogodovanje pojedincu za ostvarenje dobiti na nezakonit način, a na uštrob lokalne zajednice''.

''Oduzimanje dozvole za rad automatski bi značilo podizanje tužbi investitora protiv institucija i svih odgovornih pojedinaca na svim razinama vlasti što kod odgovornih u ovom slučaju izaziva zabrinutost'', kazali su poručujući kako neće odustati od svoje borbe za spas Doljanke. 

Foto: Bljesak.info / Press konferencija Udruženja Za Doljanku

Podsjetimo, firma “Eko-Vat” d.o.o. iz Jablanice dobila je od FERK.-a dozvolu za rad za proizvodnju električne energije u proizvodnom objektu hidroelektrana “Zlate” na vodotoku rijeke Doljanke u naselju Zlate u općini Jablanica. Ovo udruženje još od 2015 godinama vodi pravnu borbu ukazujući na probleme izgradnje dviju minihiodrelektrana na rijeci Doljanci.

 
Kopirati
Drag cursor here to close