Ulaganja u nekretnine

U Mostaru od početka godine prodano stotinjak stanova

Prema podacima iz izvješća o stanju tržišta nekretnina u Federaciji BiH za 2020., godišnje se na području Federacije BiH sastavi gotovo 17.000 kupoprodajnih ugovora.
Gospodarstvo / Ulaganja | 15. 07. 2022. u 17:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Unatoč visokoj inflaciji te svakodnevnom rastu cijena svih životnih namirnica, tržište nekretnina i dalje cvijeta. U prvih pet i pol mjeseci ove godine samo u Mostaru kupljeno je 89 stanova, osam kuća, 35 garaža.

Također je prodano i 15 parcela građevinskog zemljišta, tri parcele koje se vode pod kategorijom “ostala zemljišta”, pedeset parcela poljoprivrednog zemljišta, kao i sedam poslovnih objekata, pokazuju podaci registra cijena nekretnina sa stranice katastar.ba.

Ovi podaci zasigurno su sada veći, pa broj prodanih stanova doseže vjerojatno i stotinjak.

Prema podacima iz izvješća o stanju tržišta nekretnina u Federaciji BiH za 2020., godišnje se na području Federacije BiH sastavi gotovo 17.000 kupoprodajnih ugovora s iznimkom 2020. godine, kada je zbog mjera donesenih zbog pandemije koronavirusa sklopljen nešto manji broj kupoprodaja.

Kada je riječ o stanovima, najveći obujam prometa registriran je u Novom Sarajevu, Novom Gradu Sarajevo, Tuzli, Centru Sarajevo, Zenici i Mostaru, javlja Večernji list.

''Ukupan broj kupoprodajnih ugovora registriran u razdoblju od 1. siječnja 2020. do 31. prosinca 2020. godine na području Federacije BiH iznosi 15.960, dok je ostvarena vrijednost iz kupoprodajnih ugovora 970,238.730 KM.

Od toga broja, 15.175 ugovora s ostvarenom vrijednosti od 874,991.271 KM odnosi se na sekundarno tržište, dok se 785 ugovora s ostvarenom vrijednosti od 95,247.459 KM odnosi na prve prodaje - navodi se u izvješću izrađenom na osnovi registra cijena nekretnina Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove.

Od 15.175 registriranih kupoprodajnih ugovora, predmet razreza poreza je 14.380 kupoprodajnih ugovora, od čega je Povjerenstvo za procjenu vrijednosti nekretnina u RCN unijelo podatke za 12.567 kupoprodajnih ugovora i samo takve transakcije uzimane su u pripremu za analize tržišta nekretnina. Od 12.567 kupoprodajnih ugovora, 741 odnosi se na mješoviti promet i njihova je vrijednost 65,196.104 KM'', stoji u izvješću.

Iz Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove navode kako pandemija nije poremetila tržište nekretnina vezano za trend rasta cijena, nego je samo promijenila vrstu najtraženijih nekretnina. Unatoč manjem broju transakcija, cijene nekretnina prilično su zadržale vrijednost, osim kod tržišta poslovnih nekretnina koje se nije oporavilo kao stambeno.

Poslovne nekretnine - U 2020. godini prodan je manji broj stanova i poslovnih nekretnina, ali je zabilježen veći broj prodaja zemljišta i kuća.

Očito je tijekom tog razdoblja došlo do nekih promjena kada je u pitanju potražnja, gdje su kupci bili više zainteresirani za kupnju zemljišta, vikendica ili kuća. Iako je u 2020. prodan manji broj stanova i garaža, pandemija nije utjecala na trend rasta cijena stanova, garaža i stambenih nekretnina općenito na većem dijelu Federacije BiH.

Međutim, kod poslovnih nekretnina zabilježen je manji trend opadanja cijena u odnosu na 2019. - navodi se u izvješću. Rast cijena i povremeni nestanak određenih namirnica utjecao je i na to da se poveća prodaja poljoprivrednog zemljišta.

Broj realiziranih prodaja u 2020. znatno je povećan u odnosu na godinu ranije. Također je uočljivo da je povećan obujam kupoprodaja u ruralnim i prigradskim područjima, a posebno su atraktivna bila zemljišta uz vodu.

Kopirati
Drag cursor here to close