Programi sufinanciranja

U Federaciji u prošloj godini registrirano više od 2.100 malih biznisa

Realizirana su tri programa sufinanciranja samozapošljavanja kojima je podržano pokretanje poslovnih djelatnosti, odnosno registracija biznisa za mlade, žene, razvojačene branitelje, ali i ostale kategorije nezaposlenih osoba.
Gospodarstvo / Ulaganja | 09. 02. 2024. u 11:38 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tijekom 2023. godine Federalni zavod za zapošljavanje je realizirao tri programa sufinanciranja samozapošljavanja kojima je podržano pokretanje poslovnih djelatnosti, odnosno registracija biznisa za mlade, žene, razvojačene branitelje, ali i ostale kategorije nezaposlenih osoba. To su Program sufinanciranja samozapošljavanja Start up 2023, Program „Start up - Druga prilika“ 2023 i Program sufinanciranja samozapošljavanja u oblasti poljoprivrede 2023.

U okviru navedenih programa zaključen je 2.141 ugovor s nezaposlenim osobama koje su uz financijsku podršku Federalnog zavoda za zapošljavanje registrirane svoj biznis, odnosno poslovni subjekt. Najviše je poslovnih subjekata otvoreno u djelatnostima: poljoprivreda, trgovina i prerađivačka industrija.

Kako navode iz Zavoda, u okviru novoosnovanih poslovnih subjekata sufinancirano je dodatno zapošljavanje 333 osobe, te su ukupno ovim programima obuhvaćene 2.474 osobe, i to 55 posto muškaraca i 45 posto žena, a u tu svrhu su ugovorena sredstva u iznosu od 16,8 milijuna KM.

Promatrajući dobnu strukturu osoba zaposlenih kroz navedene mjere, mladih je 28 posto, a isto toliko je i osoba dobi od 30 do 40 godina, dok je starijih od 40 godina 44 posto.

Analizirajući razdoblje nezaposlenosti, 49 posto osoba su prije pokretanja biznisa bile nezaposlene više od 12 mjeseci, a u prosjeku 42 mjeseca, što ukazuje na činjenicu da skoro polovica obuhvaćenih osoba spada u dugotrajno nezaposlene osobe čija je nezaposlenost prekinuta zahvaljujući mjerama Federalnog zavoda za zapošljavanje.

Federalni zavod za zapošljavanje, kako su najavili, nastavlja s realizacijom mjera aktivne politike zapošljavanja, te će u ovoj godini objaviti nove javne pozive za sudjelovanje u programima čiji je cilj poticanje samozapošljavanja, odnosno pokretanje malih biznisa.

 

Kopirati
Drag cursor here to close