U top 10

Tri grada iz BiH na popisu najboljih europskih gradova za investiranje

Tešanj, Kakanj i Bosanka Gradiška našli su se na popisu svjetskog časopisa u 10 najboljih europskih mikrogradova budućnosti pogodnih za investiranje.
Gospodarstvo / Ulaganja | 20. 03. 2024. u 21:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tri bosanskohercegovačka grada našla su se na listi svjetski poznatog časopisa kao najboljih europskih mikrogradova i regija budućnosti pogodnih za investiranje.

Tešanj, Kakanj i Bosanska Gradiška 

Pored Bosanske Gradiške, tu su dva grada iz Zeničko-dobojskog kantona - Tešanj i Kakanj ocijenjeni su kao izuzetno pogodni za investiranje, prenosi Federalna.ba

Od 117 ostalih europskih gradova - Financial Times rangirao je naše gradove u top deset.

U mozaiku ocjenjivanih faktora - poput ekonomskog potencijala, ljudskog kapitala i stila života te strategija direktnih stranih ulaganja - na listi Financial timesa Bosanska Gradiška našla se na 9, Kakanj dva mjesta ispod, a Tešanj čak na četvrtom mjestu.

Profesor na Ekonomskom fakultetu u Zenici Jasmin Halebić podsjeća kako Financial Times ima prosječan dnevni tiraž preko 115 tisuća primjeraka:

"Kada se tome doda njegov utjecaj putem Interneta, onda se može kazati da je ova informacija od globalnog značaja".

"Mi smo u posljednjih desetak godina imali rast izvoza od nekih 80 posto, rast uvoza 70-ak posto. Samo u zadnje 4 godine promet je s milijardu i 400 došao na dvije i po milijarde - porastao je i broj zaposlenih, a u zadnje 4 godine mislim da je novih oko 350 poslovnih subjekata", navodi načelnik Tešnja Suad Huskić (SDA).

Poziv investitorima 

No, za ovakav uspjeh, koji će privući još investitora u budućnosti, moralo se i raditi. Općina Kakanj primjer je pogodnog tla za gospodarske subjekte. Danas ih je ovdje više od 1.000 dok troškove refundacije registracije tvrtke snosi Općina.

Cilj im je, kako kaže načelnik Mirnes Bajtarević (SDA), da investitori prepoznaju Kakanj kao svog partnera.

"Imamo ozbiljan program stipendiranja deficitarnih zanimanja na području Kaknja, gledamo da osiguramo i kvalitetnu radnu snagu za sve naše subjekte, ta lista se formira u suradnji s gospodarstvom", istaknuo je Aldin Ćatić, direktor Razvojnog centra Kakanj.

Poticajni koraci i odluke ova tri grada morali bi postati urnek za ostale - gradove i zakonodavce - koji bi pozitivnim politikama za razvoj gospodarstva utjecali i na razvoj cjelokupnog bh. društva.

Kopirati
Drag cursor here to close