Tri bisera

Urbanistički zapleti: Polog, Orlac, Vihovići i kontroverzni planovi

Izmjenom prostornog plana ''Polog'' stvaraju se dodatni problemi. Regulacijski planovi poput ''Vihovići'' i ''Orlac'' suočavaju se s nedostatkom jasnih smjernica i izazivaju kontroverze.
Gospodarstvo / Ulaganja | 07. 03. 2024. u 10:26 | B.Z.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izmjenom i dopunom prost. plana (Služb. glasnik Grada Mostara br. 29/22) ostvarena je zona za (parcelni) plan parcelacije Polog.

Međutim markica za ovu zonu u Izmjeni i dopuni prostornog plana opštine Mostar (Sl. glasnik Grada Mostara br. 29/22) nenamjenu je nagazila je na privatne parcele.

Na stranu to što je čitava ova zona za izgradnju solarnih elektrana. Ako je plan parcelacije Polog na drugom mjestu tj. uviše, onda nije suglasan planu višeg reda.

Napominjem da po Odluci o donošenju i provođenju prostornog plana (Službeni glasnik opštine Mostar br 11/90) član 16 definira da parcele u ovim zonama NE SMIJU biti veće od 1.000 m2.
 
Zadnja  sjednica GV donijela je odluku u pristupanju izradi  regulacijskog plana ''Vihovići'' sa obuhvatom prikazanim u grafičkom privitku. Nije bitno, ali ni lijepo da granica ide preko pola pravoslavnog groblja. Ovdje se radi da je na istom ili susjednom prostoru 2000. godine usvojen regulacijski plan ''Orlac'' br. OZ-01-243/00 od 17. 03. 2000 sa izbjegličkim kućama od kojih mnoge još nisu zatvorile sve postupke (pravo raspolaganja nezavršenom nekretninom, legalizacija i dr,).

Tu su još i druge građevine.

I svi bi oni bili izbrisani kao u Sloveniji, ako se obuhvat plana ne proširi, a RP Orlac stavi van snage. Naravno ni ovaj plan nema Plan i program aktivnosti za pripremu i izradu regulacijskog plana, već će se vjerojatno uraditi retroaktivno.

Na sjednici gradskog vijeća prije usvajanja Nacrta izmjena  i dopuna regulacijskog plana Centralna zona-rekonstrukcija prvi put usvojenog br. 01-812/96, a kasnije mijenjanog u par navrata (po dijelovima gdje se jako teško snaći) rečeno je u tehničkom dijelu obrazloženja da su oni uzeli pojas od 15 m od rijeke za vodno dobro što uzrokuje ogromna rušenja i probleme (pa malo uplašili vijećnike pritiskom na tu 15 m zonu) te čekaju  izradu elaborata vodnog dobra iz Sarajeva.

Međutim, Službi za urbanističko planiranje Grada Mostara dostavljen je do sada izrađen dio elaborata vodnih dobra rijeka Neretve, Jasenice, Rotimskog potoka, Lištice i Radobolje koje su još prije godinu dana  točnije 23.02.2023 dostavljena Zavodu za prostorno uređenje Grada Mostara, a koji nema kolizije sa izgrađenim objektima (izuzev donje etaže hotela Hilton).

Naravno ni ovaj plan nema Plan i program aktivnosti za pripremu i izradu regulacijskog plana, već će se vjerojatno uraditi retroaktivno.

Kopirati
Drag cursor here to close