Po europskim standardima

Trebinje će graditi modernu tržnicu

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić kaže da će cjelokupan projekt koštati oko 240.000 KM, od čega je udio grada Trebinja 60.000 maraka.
Gospodarstvo / Ulaganja | 18. 05. 2022. u 08:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nova tržnica ispred bivše upravne zgrade Građevinskog poduzeća "Neimarstvo" u Trebinju uskoro će se početi graditi, a ugovor o financiranju projekta već je potpisan s Europskom unijom, koja će financirati najveći dio.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić kaže da će cjelokupan projekt koštati oko 240.000 KM, od čega je udio grada Trebinja 60.000 maraka.

20 prodajnih kućica

On je istaknuo da je riječ o grantovskim, odnosno o bespovratnim sredstvima Europske unije koja je, osim Trebinja, dobilo još 11 lokalnih zajednica u Bosni i Hercegovini, a sve se radi u okviru granta Europske unije "Jačanje poljoprivrednih gazdinstva kroz izgradnju tržišne infrastrukture", odobrenog kroz projekt EU koji provode UNDP i Češka razvojna agencija (CzDA).

"Bit će postavljeno 20 prodajnih kućica s polupodzemnim kontejnerima, izgradit će se i sistem za pitku vodu i mokri čvorovi te staza za lakši pristup osobama s invaliditetom, a bit će nabavljeno još nekog sitnog inventara, kako bi se unaprijedili kvalitetu, higijena i sigurnost hrane i omogućila primjena dobrih poslovnih praksi", kaže Ćurić za "Nezavisne".

On dodaje da se na javni poziv javio dovoljan broj ljudi koji su zainteresirani za devedesetak prodajnih mjesta, a za sve njih će u prvih godinu dana biti osigurana pogodnost da besplatno koriste taj prostor, a kasnije će Gradska uprava procijeniti hoće li se uvoditi plaćanje zakupnine i kolika će ona biti.

Projekt budućnosti

Kada poslovi započnu, za sadašnje tezge će biti osigurana alternativa, kako ne bi prekidali s prodajom, pa će se najvjerojatnije projekt odvijati fazno, kako se ne bi sve tezge uklonile odjednom.

Ćurić navodi da se na ovom projektu neće stati te da će se u narednom periodu rješavati problemi nedostatka gradskih tržnica u prigradskim naseljima u Trebinju, poput najmnogoljudnije mjesne zajednice Gorica.

"Za Goricu već imamo potencijalnu lokaciju, jer sadašnje mjesto na kome polako zaživljava gradska tržnica nije uređeno i na tome projektu ćemo u skoroj budućnosti također raditi", dodaje on.

Podrška Europske unije u izgradnji nove moderne pijace koja ispunjava sve predviđene uvjete značit će i veliku pomoć hercegovačkim poljoprivrednicima jer ako su prodajna mjesta uređena i čista, više će privlačiti i kupce i ulijevati im sigurnost u kvalitetu poljoprivrednih proizvoda koje kupuju.

Kopirati
Drag cursor here to close