Političke igre važnije od ljudskih života

Trasa koridora Vc kroz Hercegovinu još upitna

Međutim, povratnici u južne dijelove Mostara nemaju namjeru odustati od borbe za svoja prava i gole živote. Angažirali su pravnike koji će im pomoći u vraćanju cijelog procesa u pravne okvire.
Gospodarstvo / Ulaganja | 26. 06. 2019. u 14:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Borba stanovnika naselja Lakiševine, Malo Polje, Kosor, Hodbina i Ortiješ za opstanak u dolini Neretve se nastavlja te su u priopćenju za javnost još jednom naglasili koliko je poguban projekt izgradnje koridora Vc kroz njihova naselja.

Povratnici u Ortiješ, uglavnom stanovnici Srpske nacionalnosti, sa nevjericom su dočekali vijest da je Vlada FBiH na zadnjoj sjednici održanoj u Mostaru (20. lipnja 2019.) donijela Odluku o izuzimanju šumskog i poljoprivrednog zemljišta kojom se njegova namjena mijenja u građevinsko, s ciljem omogućavanja izgradnje autoceste na Koridoru Vc, poddionica Tunel Kvanj – Buna.

Ne odustaju od borbe

''Time je poslana poruka da za Vladu Federacije BiH nisu obavezujući pravilnici i standardne procedure, kao ni važno povratničko stanovništvo koje će time ostati bez vjekovnih ognjišta i biti konačno otjerano sa ovih prostora'', navodi se u priopćenju.

Međutim, povratnici u južne dijelove Mostara nemaju namjeru odustati od borbe za svoja prava i gole živote. Angažirali su pravnike koji će im pomoći u vraćanju cijelog procesa u pravne okvire.

Naime, JP Autoceste nisu nikada uradile javnu raspravu, na kojoj bi stanovnici mogli iznijeti svoje mišljenje i stavove o trasi koju oni silom planiraju provesti preko najplodnijeg zemljišta u ovom dijelu Hercegovine i preko povratničkih kuća. JP Autoceste još uvijek imaju dužnost da organiziraju javnu raspravu i ako lokalna zajednica ne podrži njihovu ideju o trasi preko plodne zemlje i kuća, moraju tražiti alternativu. 

Pročitajte još

''Alternativa je vrlo jasna i stoji svima ispred nosa. Trasa autoputa treba da ide preko Podveležja, jer tuda nema nijednog konflikta u prostoru, prema stručnom mišljenju inženjera građevinske struke'', poručuju stanovnici koji su u strahu za svoju opstojnost.

Trasa koju trenutno forsiraju JP Autoceste i Vlada FBiH osim što ide preko povratničkih naselja, ide i preko vojnog aerodroma Ortiješ, što je zabranjeno. Aerodrom Ortiješ je upisan kao perspektivna vojna imovina i preko, niti ispod njega, ne može da ide ni kozja staza, a ne koridor Vc, navodi se.

''Zašto se trasa autoputa sa dubravske visoravni, spušta u dolinu Neretve i onda podiže poslije južnog ulaza u Mostar? Možda zato da nekim privatnim kompanijama bliskim vladajućim strankama omogući komotniji pristup autocesti?! Zar je privatni interes male grupe pojedinaca važniji od velike štete koja nastaje zbog toga?!'', pitaju se u priopćenju.

Srećom, ne ovise samo o Autocestama

Također, stanovnici podsjećaju kako je sreća u nesreći je što JP Autoceste, a ni Vlada FBiH nemaju novca za izgradnju dionice Mostar Jug – Buna i poddionice Tunel Kvanj – Buna, nego trebaju financijere. Oni su Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Europska investicijska banka (EIB) prema čijim kriterijima će morati raditi, ako žele da izgrade ovu dionicu.

''Na sreću, strane institucije poput EBRD i EIB vode više računa o lokalnom stanovništvu nego naše strukture, a upoznati su o svim problemima na terenu, pa će se morati provesti javna rasprava'', nadaju se stanovnici.

Podsjećaju kako neće smjeti biti pritiska na lokalno stanovništvo, kojem se sada prijeti nasilnim oduzimanjem zemlje, kao da smo još u ''diktaturi proleterijata'' i eri nepoštovanja privatnog vlasništva.

''Pozivamo JP Autoceste i Vladu FBiH da se vrate u zakonske okvire, dok još nije kasno i nije napravljena nikakva šteta. Nepoštivanje pravnih procedura, a naročito procedura međunarodnih financijera moglo bi puno više koštati od povrijeđene sujete par pojedinaca'', zaključuju.

Stanovnici povratničkih naselja Lakiševine, Malo Polje, Kosor, Hodbina i Ortiješ će poduzeti sve korake da zaštite sebe i svoju imovinu, a stoje na raspolaganju i Vladi FBiH i JP Autoceste da se cijela procedura vrati na pravi kolosjek i da krene izgradnja koridora Vc na radost sviju nas.

Kopirati
Drag cursor here to close