Vratili se, i što sad?

Kako će na Ortiješ utjecati trasa autoceste na Koridoru Vc?

''Međunarodna zajednica je rekla - vratite se, živite od svog rada. Mi smo se vratili, došli smo. A što sad? Međunarodna zajednica šuti, jer nam dižu to, a nemamo od čega živjeti'', priča Slavko Berberović, mještanin Ortiješa za FTV.
Gospodarstvo / Flash | 19. 05. 2019. u 21:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U selo Ortiješ kraj Mostara mještani, mahom srpske nacionalnosti, počeli su se vraćati prije 21 godinu. Plodna je to i vodom bogata zemlja, pa uglavnom žive od poljoprivrede. Međutim, budućnost i opstanak sve su neizvjesniji, s obzirom na to da bi upravo tim krajem trebala proći trasa autoceste na Koridoru Vc. Osim toga, ta je dionica mnogima i zakonski sporna.

Kako živjeti?

''Međunarodna zajednica je rekla - vratite se, živite od svog rada. Mi smo se vratili, došli smo. A što sad? Međunarodna zajednica šuti, jer nam dižu to, a nemamo od čega živjeti'', priča Slavko Berberović, mještanin Ortiješa za FTV.

Vinogradima i plantažama od kojih Slavko i mještani Ortiješa, ali i susjednih Lakševina, Hodbine, Malog Polja i Kosora žive - proći će autocesta. Udruženo, zbog toga negoduju godinama.

''Mi jesmo da autocesta prođe jugom Mostara, ali mi znamo koliko je do sada bilo trasa koje su čak bile usvajane u Parlamentu. I mi se borimo da se ta trasa vrati u brdske predjele”, objašnjava Vujadin Berberović.

Za aktualno vodstvo Autocesta, s druge strane, ova dionica je završena priča.

''Ono što znam - da smo usvojili na Parlamentu izmjene i dopune Prostornog plana Federacije sa posebnim obilježjima za Koridor Vc i da je to linija jedina koja je po zakonu validna'', kaže Adnan Terzić, direktor JP Autoceste FBiH.

Ne odustaju pod pritiskom

No, mnogo je toga po zakonu upitnog, tvrde čak i u Parlamentu FBiH, na koji se u Autocestama pozivaju. Drugo je rješenje, povoljno za zajednicu koja obitava na tom poljoprivrednom zemljištu prve kategorije, postojalo, podsjeća delegat Aner Žuljević (SDP) na davno urađenu studiju.

''Ta studija je vrlo jasno pokazala da po svih 10 kriterija ona zaobilaznica, odnosno trasa koja ide okolo, jeste najbolja trasa za tu zajednicu, s aspekta razvoja, turističkog potencijala, poštivanja građana, obradivog zemljišta i vojne imovine'', rekao je Žuljević.

Spomenuta vojna imovina na toj dionici posebno je sporna, tvrde upućeni, podsjeća FTV.

''Postoje vrlo ozbiljne indicije da je prekršen i onaj princip da se mora respektirati perspektivna vojna imovina, a aerodrom Ortiješ to definitivno jeste, odlukom Predsjedništva BiH iz 2016. godine'', ističe Ahmed Džubur, zastupnik DF-a u Parlamentu FBiH.

Sve navedeno mještanima južnih dijelova Mostara, kažu, argumenti su da borbu za svoja imanja, odnosno za život u ovim krajevima nastave. Uz pomoć struke i zakona, najavljuju, a protiv politike. Za HDZ BiH je, navodno, trasa obodom Podveležja bila predaleko od područja kojim vlada, pa je SDA pristala spustiti je u dolinu Neretve i Bune.

''Očito da je ovo bila - i politički i stručno - jedina trasa koja se mogla dogovoriti'', navodi Terzić.

Kopirati
Drag cursor here to close