WATSAN

Tomislavgrad dobiva pogon za pročišćavanje otpadnih voda vrijedan 2,4 milijuna €

Gospodarstvo / Ulaganja | 04. 02. 2020. u 13:42 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

  / Potpis na projekt | Fena

Predstavnici Općine Tomislavgrad, projekta WATSAN i izvođača radova GH Holding d.o.o. Ljubljana potpisali su u utorak ugovor o izgradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u Tomislavgradu vrijedan 2.414.347 eura.

Voditelj tima za provedbu WATSAN projekta (projekt vodoopskrbe i odvodnje otpadnih voda u FBiH) za Tomislavgrad Nedžad Nuhić kazao je kako se radi o posljednjoj, šestoj komponenti tog projekta koji se financira kreditnim i grant sredstvima Europske investicijske banke i Općine Tomislavgrad.

Zajedno s pet prethodnih komponenti u proteklih nekoliko godina u projekte vodoopskrbe i kanalizacije u Tomislavgradu ukupno je investirano više od 13 milijuna eura, istaknuo je Nuhić.

Pročistač otpadnih voda nalazit će se jugoistočno od grada, na oko kilometar udaljenosti od najbližeg urbanog područja. Gradit će crpna stanica, pogonski objekt, bioreaktor, zgušnjavač mulja, objekt za tretman mulja i vanjska infrastruktura, a u pogonu će raditi ukupno sedam osoba, u tri smjene.

''Kapacitet uređaja iznosi 6.000 ES (ekvivalent stanovnika), s mogućnošću nadogradnje na 10.000 ES. U ovom slučaju predviđena je primjena mehaničko-biološkog postupka, odnosno stupanj takozvanog sekundarnog pročišćavanja. U konkretnom slučaju za tehnološko – biološki postupak pročišćavanja predviđen je sustav sekvencionalnih bioloških reaktora'', dodao je Nuhić.

Po njegovim riječima, ovoga mjeseca potrebno je još potpisati ugovor s Federalnim ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, na koji je Vlada FBiH već dala suglasnost, nakon čega će se odmah krenuti s radovima.

Načelnik Tomislavgrada Ivan Vukadin istaknuo je kako se radi o najvećem infrastrukturnom projektu u Tomislavgradu u posljednjih 50 godina.

''Realizacijom ovog projekta završit ćemo sve ono što se nagovještavalo i pričalo zadnjih deset godina. Izgradnjom pročistača otpadnih voda stavit ćemo točka na i na WATSAN projekt u općini Tomislavgrad i rekonstrukciju vodovoda, izgradnju fekalne i oborinske kanalizacije s uređenjem gradskih ulica'', kazao je Vukadin.

Roland Tušar, direktor područja za ekologiju i energetiku GH Holding d.o.o. Ljubljana, zahvalio je investitoru na ukazanom povjerenju, istaknuvši kako će ljubljanska tvrtka sve svoje znanje i ekspertize ugraditi u realizaciju ovoga projekta, od projektiranja, preko izgradnje uređaja, do probnog rada prije same predaje pogona na korištenje.

Kopirati
Drag cursor here to close