Grad šutnje

Tko će iz Mostara dati odgovor Šveđanima?

Detaljne odgovore smo pokušali dobiti i iz mostarskih odjela, ali su nam službenici rekli kako je u tijeku sistematizacija radnih mjesta.
Gospodarstvo / Ulaganja | 19. 05. 2020. u 10:52 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Pročistač radi već dvije godine u kapacitetu u kojem ima raspoložive mogućnosti'', navodi se u odgovoru Grada Mostara na pitanje portala Bljesak.info da komentiraju istupe iz razočaranog švedskog veleposlanstva kojem nitko ne govori kako je utrošen novac u izgradnju pročistača i kolektora koji ne rade u punom kapacitetu.

Iz mostarskog vodovoda je rečeno kako postrojenje još uvijek ne radi u punom kapacitetu, dok se ne završe primarni i sekundarni kolektori koji prikupljaju otpadnu vodu.

''Priključenje kanalizacije se vrši u fazama, četvrt po četvrt grada, i to može potrajati i koju godinu, ovisno o izradi sekundarnih kolektora'', rečeno je iz Vodovoda.

No, to nije odgovor na pitanje kako je utrošen novac kojeg traže iz švedskog veleposlanstva.

Ponovio je to Torgny Svenungsson, zamjenik šefa misije i savjetnik za razvojnu suradnju u Veleposlanstvu Švedske u BiH, koji je za portal Buka rekao kako je Švedska uložila 4 milijuna eura u izgradnju Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Mostaru, u partnerstvu sa Svjetskom bankom i EU, te u izgradnju tunela i sifona na kolektoru na lijevoj obali, u partnerstvu s Europskom investicijskom bankom i EU.

''To postrojenje je spremno za upotrebu da ga lokalne vlasti mogu koristiti za proizvodnju čiste vode za stanovnike. Nažalost, to se ne događa. Sve dok je to slučaj, Švedska vjerojatno neće ulagati u druge veće infrastrukturne projekte u Mostaru", navodi Svenungsson.

Šveđani pitaju od 2018.

Ranije je rekao kako iz Grada Mostara Šveđanima nitko ništa ne govori.

''Mi smo jako dugo razgovarali s Gradom Mostarom, ali također i s višim razinama vlasti, ali rezultata nema. Kako sada stvari stoje, nećemo investirati dodatna sredstva ili ulagati u nove projekte u Mostaru sve dok Grad ovo ne razriješi i preuzme odgovornost", ističe Svenungsson o poslu kojeg je mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić nazvao najvećim poslom u Mostaru u posljednjih 300 godina.

Priča o švedskom novu krenula je još u travnju 2018. godine kada je švedski veleposlanik gostujući u Mostaru povodom nekog drugog projekta progovorio o trošenju novca.

''Nepuštanje mostarskih kolektora u pogon jako je frustrirajuće za švedske porezne obveznike koji su do sada u ovaj projekt uložili 16 milijuna KM'', rekao je švedski veleposlanik u BiH Anders Hagelberg.

Veleposlanik, koji je u Mostaru boravio povodom dodjele certifikata prvoj generaciji studenata u Bosni i Hercegovini iz softvera Pipestres, rekao je kako je razočaran projektom.

''U ovaj projekt Švedska investirala još 12 milijuna KM. To su novci švedskih poreznih obveznika i za te novce koje je Švedska uložila naravno da želi vidjeti rezultat. Lokalni političari se moraju pod hitno angažirati kako bi se završili radovi na ovome projektu'', rekao je veleposlanik Hagelberg koji je medijima rekao kako, iako to nije tema njegove posjete, mora progovoriti na ovu temu.

Naveo je kako radovi kasne i da su se kolektori već mogli pustiti u pogon.

Sistematizacija

''No, ostale stvari kasne i to je jako iritirajuće za švedske porezne obveznike. Uložili su novce u nešto što ne funkcionira'', rekao je veleposlanik i dodao kako sve ima političke konotacije koje ''stoje na putu da to krene''.

No, grad uporno tvrdi kako je sve u redu i kako kolektorima treba vremena. Detaljne odgovore smo pokušali dobiti i iz mostarskih odjela, ali su nam službenici rekli kako je u tijeku sistematizacija radnih mjesta. I to je jedno od pitanja na koje se ne može dobiti odgovor budući da se sistematizacija ne vrši po zakonskim propisima nego po pravilniku kojeg bi trebalo odobriti Gradsko vijeće a kojeg Mostar nema.

Kopirati
Drag cursor here to close