Veleposlanik u ministarstvu

Talijani kazali u što bi željeli ulagali u BiH

Ministar Košarac informirao je veleposlanika Minasija da je EU glavni vanjskopolitički prioritet BiH.
Gospodarstvo / Ulaganja | 13. 02. 2020. u 21:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac primio je u četvrtak u Sarajevu veleposlanika Italije u BiH Nicola Minasija.

Odnosi između BiH i Italije su prijateljski i nema otvorenih pitanja, istaknuto je na sastanku, priopćeno je iz Ministarstva.

Sugovornici su konstatirali da je Italija drugi vanjskotrgovinski partner BiH, kao i da postoji otvoren prostor za unapređenje suradnje. Ministar Košarac informirao je veleposlanika Minasija da je EU glavni vanjskopolitički prioritet BiH.

Tema susreta bile su i talijanske investicije u BiH. Ministar Košarac i veleposlanik Minasi usaglasili su se da su top sektori za ulaganje u BiH energetika, obnovljivi izvori energije, turizam i poljoprivreda.

Bilo je riječi i o programima za turizam i poljoprivredu, koje Italija već provodi u BiH, a ministar Košarac ukazao je na potrebu uključivanja dijela lokalnih struktura koje razvoj turizma vide kao značajan privredni potencijal.

U tom kontekstu, ministar Košarac predložio je da u pomenute projekte aktivno bude uključena lokalna zajednica u Trebinju.

Sugovornici su razmijenili mišljenje o dva sporazuma iz oblasti ekonomske i poljoprivredne suradnje BiH i Italije, te izrazili očekivanje da će pomenuti dokumenti biti potpisani tijekom ove godine. 

Na sastanku je bilo riječi i o odluci Ustavnog suda BiH o Zakonu o poljoprivrednom zemljištu Republike Srpske, te stavu političkih predstavnika Republike Srpske s tim u vezi, priopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close