Hidrantska mreža u komi

Hoće li vatrogasci u Mostaru nositi kante s vodom? Hidrantska mreža dotrajala i neispravna

Veći dio prigradskih naselja ostavljen na milost i nemilost vatri.
Vijesti / Flash | 24. 04. 2023. u 10:33 Bljesak.info | A.Z.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hidrantska mreža u Gradu Mostaru je dotrajala s neutvrđenim brojem neispravnih hidranata, a veći dio prigradskih naselja nije pokriven hidrantskom mrežom, rekao je Arnel Voljevica šef Službe civilne zaštite Grada Mostara.

''Na vodovodnoj mreži instalirani su ulični požarni hidranti Ø80 mm na međusobnom razmaku od 50 m, 100 m i više od 100 m. Isti se snabdijevaju vodom iz gradske vodovodne mreže i to iz prstenaste mreže oko 75%, a preostali dio se snabdijeva iz granate mreže.

Na gradskoj vodovodnoj mreži instalirani su uglavnom podzemni požarni hidranti, dok su nadzemni požarni hidranti u malom broju zastupljeni kod pojedinih značajnih objekata. Hidrantska mreža je dotrajala s neutvrđenim brojem neispravnih hidranata. Veći dio prigradskih naselja nije pokriven hidrantskom mrežom. Njihovu ispravnost i kontrolu treba vršiti JP Vodovod'', pojasnio je Voljevica.

Ističe, kako su vidno obilježena 323 vanjska hidranta u dijelu pod nadzorom Radne jedinice 1 JP Vodovod i 319 hidranata u nadležnosti Radne jedinice 2.

''Postojeću hidrantsku mrežu treba redovito održavati i ispitivati. Izraditi kartu javnih hidranata u nadležnosti JP na području Grada koja mora biti dostavljena Službama CZ i profesionalnom vatrogasnom društvu te osigurati njihovu redovnu kontrolu funkcionalnosti'', kaže Voljevica, dodajući kako je potrebno postavljanje nove hidrantske mreže na mjestima gdje nije izvedena.

''Poseban zadatak za JP ''Vodovod'' Mostar- koje upravlja hidrantskom mrežom je osigurati propisani protočni kapacitet vode i tlak vode u hidrantskoj i vodovodnoj mreži za potrebe gašenja požara (čl.49. Zakona o zaštiti od požara i vatrogastvu). Dužni su stalno održavati u ispravnom stanju vanjsku hidrantsku mrežu, voditi evidenciju i o tome izvještavati PVP/J grada'', naveo je Voljevica.

Iz JP Vodovod, za Bljesak.info su rekli kako je stanje hidrantske mreže u domeni civilne zaštite Grada Mostara, a JP Vodovod na zahtjeve Civilne Zaštite radi odgovarajuće provjere i eventualne sanacije.

''U svakom slučaju, svaki javni hidrant je spojen na javnu vodovodnu mrežu i JP Vodovod je dužan osigurati odgovarajući tlak u javnoj vodovodnoj mreži. O samom broju vas ne mogu informirati jer, kako sam naveo, isti nisu u posjedu Vodovoda nego Civilne zaštite i podatke o broju bi trebala osigurati odgovarajuća tijela Grada'', poručili sui z Vodovoda.

Unutarnju hidrantsku mrežu u kolektivnim stambenim zgradama dužni su održavati vlasnici stanova odnosno korisnici, a JP Vodovod ne održava unutrašnju instalaciju pa tako ni hidrantsku, poručili su. Iz civilne zaštite kazali su kako u zgradama gdje je instalirana hidrantska mreža, dužni su je održavati stanari ili upravitelj zgrade ako ga ima, po Pravilniku 2x godišnje.

''Vanjski hidrant koji štiti određeni objekt (a po projektu je predviđen), kontrolira i održava vlasnik tog objekta. Oni su uglavnom smješteni u dvorištima tih objekata. Inspekcijski nadzor vrše inspektori ZOP-a pri MUP-u'', kazao je Voljevica.

Kopirati
Drag cursor here to close