Zeleniji grad

Što je Mostar posadio?

U prvom kvaratalu ove godine izvršena je i nabavka vreća za zalijevanje stabala i njihovo postavljanje je u tijeku.
Gospodarstvo / Ulaganja | 10. 07. 2023. u 14:38 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Mostaru je izvršena sadnja grmova i ukrasnog bilja na razdjelnim pojasevima u dužini četiri kilometra, revitalizacija sedam kružnih tokova i postavljanje četiri nova kružna toka, ugradnja automatiziranog vodonadopnog sustava na svim kružnim tokovima i razdjelnicima, izvršena je redovna dopuna 90 stabala lišćara i 70 stabala čempresa po javnim zelenih površinama, što se odnosi na drvorede i javne zelene površine.

Potvrdio je to na sjednici Gradskog vijeća Bojan Spasojević, viši stručni suradnik za zelene površine u Gradu Mostaru.

Rekao je kako je izvršena je revitalizacija parternog zelenila u 4 dvorišta oko stambenih objekata, gdje je urađena sjetva travnjaka i postavljanje automatiziranih sustava za vodonatapanje kap po kap.

U prvom kvaratalu ove godine izvršena je i nabavka vreća za zalijevanje stabala i njihovo postavljanje je u tijeku.

U proteklom periodu zasađeno je 25.000 sadnica sezonskog cvijeća, a do kraja godine planirano je 40.000 sadnica da se posadi, kao i 220 stabala.

Rekao je kako su kroz potpisane ugovore za grant sredstva s Vijećem Europe, Gradu Mostaru dodijeljena sredstva od 35.000 eura, a navedena sredstva su realizirana kroz sustav javnih nabavki, tako da se izvršilo hortikulturno uređenje dvaju školskih dvorišta, nabavljeno je i 55 kanti za otpatke.

U sklopu navedene aktivnosti izvršena je edukacijska radionica za učenike srednjih i osnovnih škola na temu čistoće i održavanja građa.

U sklopu ove kampanje osigurano je 50 tabli za zabranu odlaganja krupnog otpada, i svih 50 je postavljeno, nabavljene su i specijalizirane kante za otpatke, 10 komada, za pseći izmet.

Proračunskim sredstvima u 2022., odnosno 2023. godini, realiziran je niz aktivnosti na uređenju javnih zelenih površina, što je u proteklih 20 godina izuzetak, ako uzmemo u obzir samu količinu sadnog materijala, naveo je Spasojević.

Kopirati
Drag cursor here to close