Vidite li?

Zelenilo: Evo što je Mostar poslušao građane

Grad navodi kako je ''poduzeo je niz aktivnosti koji se tiču unapređenja javnoga zelenila i gradske čistoće''.
Gospodarstvo / Ekologija | 12. 07. 2022. u 11:06 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na osnovu preporuka Skupštine građana, Gradsko vijeće Grada Mostara izradilo je detaljan Akcijski plan za implementaciju svake preporuke.

''Ovaj plan podrazumijeva implementaciju ukupno 32 preporuke podijeljene u pet tematskih cjelina, u pogledu resursa, aktivnosti koje treba provesti, nadležnih tijela, indikatora i vremenskih okvira. Krajnji cilj ovog plana je doprinijeti razvoju održivih rješenja za ključne probleme koji se odnose na čistoću i održavanje javnih prostora u Gradu Mostaru'', navodi se u materijalima koji će se naći pred mostarskim vijećnicima kao predmet usvajanja.

Naime, u srpnju prošle godine, 47 građanki i građana Mostara sudjelovalo je u prvoj Skupštini građana u Bosni i Hercegovini.

Foto: PR / Bunica ponovno postaje omiljeno okupljalište Mostaraca

Zahtjevi građana odnose se na: Uređenje zelenih površina i upotreba javnih prostora i stvaranje novih, podizanje svijesti i edukacija građana i građanki, reorganizacija javnih komunalnih poduzeća, upravljanje otpadom te institucionalizacija Skupštine građana kao pravni okvir za daljnje djelovanje.

Grad navodi kako je ''poduzeo je niz aktivnosti koji se tiču unapređenja javnoga zelenila i gradske čistoće''.

Među aktivnostima je navedena revitalizacija postojećih zelenih partera oko stambenih blokova.

Cilj je, kako se navodi, povećati broj dendro-kultura (lišćara i četinara) i ostalih hortikulturnih elemenata.

''Ista se planiraju nadomjestiti u periodu od 3 godine kroz jesenju i ranu proljetnu sadnju. Radi s o par stotina stabala pa sadnju tih gabarita nije moguće obavit u kraćem roku, jer je potrebno osigurati dodatna materijalna sredstva'', navodi Grad.

Također, navodi se kako je u razdoblju od travnja do srpnja ove godine  izvršena rekonstrukcija zelenila kružnih tokova na lokalitetima: Rondo, Splitska Ulica, Ulica Kralja Tomislava, Ulica Kneza Višeslava, Kružni tok na Sjevernom izlazu iz grada te kako su na navedenim lokacijama postavljeni su automatizirani vodo-natapni sastavi.

''U 2022 godini također zasađene su nove zelene površine u razdjelnom pojasu u Ulici A. Starčevića s pratećim drvoredom brijesta. Izvršena je sadnja u razdjelnom pojasu u Ulici kralja Tomislava i djelu Rudarske ulice. Na navedenim lokalitetima ugrađeni su i sustavi za navodnjavanje. Puštena je u rad bušotina (vodozahvat sa pumpom) koji se nalazi iza Gimnazije Fra Grge Martića'', navodi Grad i dodaje kako je u planu i sadnja novih zelenih površina razdjelnog pojasa i kružnog toka na Južnom izlazu iz grada spoja s magistralnim putem M17, zatim popuna sadnicama razdjelnog pojasa u Ulici Blajburških Žrtava. 

Uz to da je ugrađen vodonatapni sustav na južnom kružnom toku kod spoja na magistralni put M17, navodi se i kako je u 2022. godini Grad Mostar ''izvršio nabavku 25 metalnih korpi, 9 betonskih parkovskih korpi i 6 okruglih kanta, koje su raspoređene po gradu''.

''U Proteklom periodu obavljena su dva sustavna košenja SRC Buna, sanitarne sječe 8 stabala unutar Rekreacijskog Centra Buna i 5 puta čišćenje cijele površine SRC-a. Sustavno košenje i čišćenje Park Šume Bare (Strim staze) obavljeno je krajem svibnja, u planu je do kraja godine odraditi još dva čišćenja i košenja navedenih rekreacijskih zona. Postavljeni su gabioni za pregrađivanje Bunice. Postavljeno je 8 WC kabina. Postavljeno je 7 kontejnera i 10 kanti od 110 litara za otpad koje se jednom tjedno prazne. Postavljene zapreke za reguliranje parkiranja unutar RRC Bunica'', navodi Grad.

Foto: Bljesak.info / Zeleno?

Dodaje se kako se ''radi i na povećanje broja sezonskih radnika u javnim poduzećima za potrebe održavanja javnih zelenih površina u vegetacijskoj sezoni za potrebe poslova košenja, uklanjanja izdanaka i izbojaka sa stabala te okopavanja grmova i kvertira oko stabala''.

''Prepoznata je potreba da se izvrši dodatna obuka radnika u komunalnim poduzećima za poslove održavanja javnih zelenih površina, posebno u poslovima koji iziskuju stručno poznavanje fiziologije bilja kako bi se vršile tehničke  mjere rezidbi na pravilan i funkcionalan način'', kaže grad u izvješću koje će predstaviti vijećnicima.

Navodi se i kako je u 2022. godini u suradnji s Vijećem Europe planirana hortikulturna rekonstrukcija zelenih površina školskih dvorišta JU OŠ Mustafa Ejubović Šejh Jujo u iznosu od 3.252,40 eura.

''Za uređenje školskog dvorišta i okolnog prostora oko OŠ Ilije Jakovljevića u Centru 2, planirana su sredstva u iznosu od 6.674,40 eura. Sredstva će se iskoristiti za hortikulturno uređenje unutarnjeg ulaznog partera u školu, kao i prostor oko škole koji je potrebno ozeleniti dodatno stablima lišćara i četinara. Od sredstava koja su osigurana grantovima Vijeća Europe planirano je nabaviti još 35 metalnih kanta u iznosu od  11.534,40 eura, te 10 betonskih kanta za otpatke u iznosu od 1.692,40 eura'', iznio je Grad planove.

Navodi se i kako su za aktivnosti vidljivosti kampanje podizanja svijesti o ekologiji, planirana su sredstva u iznosu od 11.846,40 eura.

''Potrebno je odraditi kampanju projekta s pratećim logom Vijeća Europe (npr. određena edukacijska predavanja za učenike osnovnih škola, izrada banera, plakata, triptiha itd). Realizacija svih pobrojanih aktivnosti financiranim novcem Vijeća Europe u ukupnom iznosu od 35000 eura i 3500 eura (udio grada Mostar od 10% novca od ukupnog iznosa projekta), treba se završiti do 15.12. 2022 godine, kada će se podnijeti ukupna izvještaj sa predočenjem računa za obavljanje poslove'', naveo je Grad Mostar.

Kopirati
Drag cursor here to close