Summit u Trebinju

Srpska sprema 11,5 milijardi KM

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac rekao je da je energetika izuzetno važna oblast i predstavlja razvojnu šansu regije.
Gospodarstvo / Ulaganja | 20. 05. 2021. u 12:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Generalni direktor "Elektroprivrede Republike Srpske" Luka Petrović izjavio je na Summitu energetike koji se održava u Trebinju da su energetski potencijali u regiji veliki, ali nisu dovoljno iskorišteni, te da bi zajedničkim radom i saradnjom u toj oblasti svi na ovom prostoru mogli da napreduju i ostvare veći profit.

Razvojna šansa

"Na nama je da kreiramo zajedničke relacije. Budimo dalekovidi kao što i tema Summita u Trebinju - `Hibridna energetska budućnost` predviđa nova energetska rješenja gdje se kombiniraju dva ili više izvora energije, ali i sustavi za pohranjivanje energije", rekao je Petrović na otvaranju Summita energetike u Trebinju.

"Potrebna nam je sigurna energetska budućnost kako u proizvodnji tako i u pohranjivanju energije i u snabdijevanju potrošača", rekao je Petrović.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac rekao je da je energetika izuzetno važna oblast i predstavlja razvojnu šansu regije.

"Da bismo postigli željenu razinu razvoja, neophodno je transformirati sektor energetike i prilagoditi ga trenutnim, ali i potrebama budućnosti", rekao je Košarac.

Istaknuo je kako BiH potpisivanjem međunarodnih ugovora ima obvezu primjene određenih pravila kao što je obaveza iz ugovora o Energetskoj zajednici i agendi za zapadni Balkan.

11,5 milijardi KM

Ministar energetike i rudarstva RS Petar Đokić je najavio da je do 2035. godine u planu da se u ovu oblast investira 11,5 milijardi KM.

Đokić je rekao da je do sada u oblast energetike investirano više od tri milijarde KM i da je u tijeku realizacija velikih investicija.

''U Hercegovini i istočnom dijelu Republike Srpske postoji koncentracija energetskih objekata zbog prirodnih resursa'', rekao je Đokić i napomenuo da će se podupirati razvoj i ostalih dijelova, poput Semberije, Posavine, Krajine.

Napomenuo je da je u tijeku izgradnja hidroelektrane "Dabar", a da je u suradnji sa Srbijom počela gradnja hidroelektrane "Buk Bijela" na Drini, čime se ostvaruje ovaj veliki projekat o kome se pričalo više od 40 godina.

"Brine otpor da se gradi i razvija u BiH, što institucije u BiH pokušavaju da stanu na put ovom projektu i postavljam pitanje čija je to Republika Srpska i kome pripada, ako nije dio BiH", rekao je Đokić uvjeren da će biti dovoljno mudrosti i spremnosti da se realizira ovaj ''kapitalni projekat koji će donijeti korist svima''.

Kopirati
Drag cursor here to close