TS Čitluk

Puštena u rad Transformatorska stanica u Čitluku

Gospodarstvo / Ulaganja | 14. 09. 2017. u 14:14 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Čitluku je u četvrtak puštena u rad Transformatorska stanica (TS) 110/xkV Čitluk 2.

Stanicu su simboličnim presijecanjem vrpce otvorili predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović i direktor Elektroprenosa BiH Matan Žarić.

Vrijednost ove investicije, koja uključuje izgradnju TS Čitluk i priključnog dalekovoda, je 5.450.544, 45 maraka.

Izgradnjom predmetne TS postiže se povećanje prijenosnih kapaciteta i sigurnost napajanja južnog dijela općine Čitluk, općine Čapljina (vodozahvat Studenci i Zvirovići), sjevernog dijela općine Ljubuški, te rasterećenje postojeće TS 110/x KV Čitluk.

Novoizgrađena TS nalazi se blizu trase autoceste te će biti napojna čvorna točka za energetske objekte autoceste.

Radovi su počeli u svibnju 2016. godine i završeni su planiranom dinamikom u travnju ove godine.

Izvođači radova na TS je Konzorcij: „Dalekovod“ d.o.o. Mostar i „Dalekovod“ d.d. Zagreb.

Direktor Elektroprenosa BiH Matan Žarić je podsjetio ovom prigodom kako ova tvrtka danas važi za jednu od značajnih investitora u državi.

''Optimizam za uspješnost su aktualni podaci o prenesenoj električnoj energiji (godišnje više do 19 tisuća GWh), gubicima u prijenosnoj mreži od 1, 77 posto, koji su na razini europskih, te raspoloživost mreže od 99, 98 posto, što su odlični pokazatelji funkcioniranja prijenosnog sustava'', kazao je Žarić.

Što se tiče planova u budućnosti, on je napomenuo kako su na području Hercegovine planirane rekonstrukcije i proširenja TS Nevesinje, TS Ljubuški, TS Stolac, Uskoplje, Mostar 7, te izgradnja TS 110/35“10 kV Željuša čijom izgradnjom će se poboljšati uvjeti napajanja općine Mostar i to sjevernog dijela i slično.

Žarić je najavio i skoro puštanje u rad novih trafostanica u Tuzli, Šipovu, Gradišci, zatim dalekovoda Tomislavgrad-Kupres, kao i značajnih rekonstrukcija TS, posebno u Sarajevu.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović čestitao je upravi Elektroprijenosa, djelatnicima te svima onima koji će imati koristi od ovoga objekta.

''Nisu to samo žitelji Čitluka, Međugorja nego i šireg područja i veselim se novim projektima Elektroprenosa'', kazao je Čović.

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara naglasio je kako sama činjenica, da će od ove trafostanice imati koristi lokalno stanovništvo, gospodarski objekti, autocesta i da će rasteretiti postojeću trafostanicu, jasno pokazuje kako tvrtka Elektroprenos i njezin menadžment posluje i funkcionira uspješno.

Svečanost otvaranja TS je upriličena u sklopu 62. turističko-kulturne-gospodarstvene manifestacije "Dani berbe grožđa - Brotnjo" koja se održava u Čitluku.

U ime Organizacijskoga odbora te manifestacije, nazočne uzvanike i goste pozdravio je načelnik općine Čitluk Marin Radišić.

''Izgradnja ovakvog infrastrukturnog objekta dobar je primjer kada se s državne razine prepozna potreba lokalnih zajednica'', ocijenio je Radišić.

Kopirati
Drag cursor here to close