Traži se nova lokacija

Prosvjed na Uborku: Sumnja se u odlaganje i radioaktivnog otpada

Aktivist Fuad Hujdur tvrdi da za jamu u koju se trenutno odlaže na Uborku, ne postoji nijedan dokument.
Gospodarstvo / Ulaganja | 19. 01. 2020. u 15:37 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stotinjak građana Mostara naseljenih u sjevernom dijelu grada i u nedjelju je mirnim prosvjedom skrenulo pažnju na problem deponije Uborak, s kojim se intenzivno bore već osam mjeseci.

U ponedjeljak je zakazan novi sastanak Povjerenstva za iznalaženje nove lokacije za deponiju u Gradskoj vijećnici, ali očekivanja građana nisu velika. Predsjednik Udruženja "Jer me se tiče" Omer Hujdur vjeruje da će potencijalne lokacije sutra biti prezentirane, ali kaže i kako to nije garant građanima da će se problem uskoro i riješiti.

"U ovoj državi sve se maksimalno odugovlači pa bi vjerojatno odužili i to. Jedini garant koji tražimo u ovom trenutku je da se s novom jamom ne ide na lokaciji preko potoka koji protiče uz deponiju. Dok ne dobijemo, dakle, garanciju da se neće preći - povući se nećemo", poručio je Hujdur.

Foto: Anadolija / Prosvjed na Uborku

Nedavno je tijekom javne rasprave o Proračunu grada Mostara zatražio određene stavke koje se tiču Uborka. Ne vjeruje da će se građanima oko Uborka udovoljiti, jer na to, kako kaže, navode dosadašnja iskustva s gradskim vlastima.

"Nemamo povratnu informaciju, a nemamo ni veliku nadu. Ja sam učinio ono što je bilo do nas", rekao je.

Potvrdio je i da će građani prestati prosvjedovati u slučaju da dobiju pismeno jamstvo da se "neće preći preko potoka". U protivnom je najavio novu blokadu.

Foto: Anadolija / Prosvjed na Uborku

"Ukoliko u sljedećim danima ne dobijemo garanciju, sigurno idemo u blokadu. Utvrdili smo metode. Imamo načine da blokiramo, iako je policija tu", najavio je Omer Hujdur.

Aktivist Fuad Hujdur tvrdi da za jamu u koju se trenutno odlaže na Uborku, ne postoji nijedan dokument.

"Nije zavedena ni u federalnom niti u županijskom ministarstvu. Nema je apsolutno ni u jednom nacrtu. Puni se od veljače 2019. godine, i to u čovjeku, naravno, budi bunt. Posebno kada vidimo da se radi uz pomoć policije", rekao je Fuad Hujdur.

Foto: Anadolija / Prosvjed na Uborku

Kaže i kako ne vjeruje u pozitivan ishod sutrašnjeg sastanka.

"Naravno, protokol se mora ispoštovati. To je prema mom mišljenju samo pokušaj odugovlačenja. Oni su tu na svom terenu. Nova lokacija nije naša stvar. To moraju pronaći vladajući. Mi smo najavili novu blokadu. To će se uskoro i dogoditi. Kratko će trajati i bit će opomena za vlast. Strpljenje je na krajnjoj točki. Ne može se izdržati ono što nam rade", dodao je Fuad Hujdur.

Na kraju je rekao da će osobno zahtijevati da na Uborak donesu i Gaigerov brojač, kako bi se provjerilo je li tamo ranije odlagan i radioaktivni otpad.

Ministar i Big Brother

Ministar unutarnjih poslova Hercegovačko-neretvanske županije (MUP HNŽ) Slađan Bevanda u razgovoru o sigurnosnoj situaciji u županiji osvrnuo se na deblokadu deponije početkom prosinca, kazavši da je od deblokade stvoren Big Brother.

''Nažalost, pojedini mediji su potpuno iskrivili tu situaciju, pokušali su napraviti Big Brother s lošim scenarijem oko toga. Ja mogu samo reći da je ministarstvo reagiralo vrlo odgovorno i po zakonu te nije primijenilo silu. Primijenili smo poznate policijske metode i riješili taj problem što je i naša zadaća. Pojedinci pokušavaju predstaviti stvari drugačijima nego što stvarno jesu'', rekao je Bevanda.

Kopirati
Drag cursor here to close