Zabrinuti roditelji

Preko trnja do škole: Raštani još čekaju na 'godinu dana' obećani nogostup

Nogostup namijenjen za promet pješaka, a posebno sigurnije kretanje školske djece iz okolnih naselja, vrijedan 5.850 KM, do danas nije niti izgrađen.
Gospodarstvo / Ulaganja | 11. 09. 2018. u 09:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Nikada nikakav nogostup nije napravljen. Cesta, kao i škola su obrasle, tako da je nemoguće doći do nje. Djeca su danima trsili put do škole, kako bi ne smetano, jako opasnom cestom, imali koliko toliko siguran put do škole'', opisuje jedan od zabrinutih roditelja stanje u kojem se nalazi prilaz do područne škole u Raštanima, a kojoj je prije skoro godinu dana, obećana gradnja nogostupa.

Naime, kako smo i pisali ranije, Grad Mostar sklopio je sporazum za gradnju nogostupa ispred škole u Raštanima te je, prije nepunih godinu dana, izabran i izvođač radova, firma SOPA d.o.o. iz Posušja.

U opisu predmeta nabave je navedeno da je potrebno projektirati novi nogostup uz glavnu prometnicu ispred škole Raštani, sa zapadne strane prometnice Mostar-Raštani-Vojno, u dužini od oko 1000 metara. Nogostup namijenjen za promet pješaka, a posebno sigurnije kretanje školske djece iz okolnih naselja, vrijedan 5.850 KM, do danas nije niti izgrađen.

''Na tom putu upozorenja su jedva vidljiva, nema pješačkog prijelaza, a auta jure preko 100 kilometara na sat bez ikakvih upozorenja. Promet je najveći u jutarnjim satima kada djeca idu u školu,te navečer kada divljaju Mad Max i ekipa no tada policija nije prisutna. Najčešće je policija tu u poslijepodnevnim satima kad nikom nije ni potrebna'', komentira zabrinuti roditelj.

Foto: Čitatelj / Mještani Raštana u akciji

Autobusna stajališta u ovom dijelu ne postoje, a na čitavoj prometnici nalazi se nekoliko znakova.

''Djeca najčešće mole šofere gradskog prijevoza da se zaustave na 'nekako'obilježenim mjestima. Danas je mojoj djevojčici, koja ide u 7. razred, vozač rekao da nema vremena da stane, pa ju je odvezao do slijedeće stanice. Za srednjoškolce se plaća mjesečna karta. Plaća se toliko koliko i za Bijelo Polje, Jasenicu ili Bunu...iako su Raštani udaljeni svega tri kilometra od grada'', govori jedan od roditelja ovog naselja.

Također, ukazuje i na nepostojanje odlagališta za smeće, te činjenicu kako nigdje na cjelokupnom putu od Bakijine luke do kraja dionice Raštani - Vojno ne postoji niti jedan kontejner.

''Upitajte stanovnike kada se vrši odvoz smeća nitko vam neće znati reći. Isti slučaj nije sa druge strane obale. Kroz Sutinu, Vrapčiće, Potoke i Bijelo Polje uredno ćete vidjeti kontejnere. Cesta je očišćena i održava se. Tamo nećete vidjeti djecu kako trse granje kako bi stigli do škole. Grade se najbolje škole u BiH (Opine).  Nemojte se čuditi kada vidite smeće uz Neretvu po stablima. Nismo mi to okitili, to je vjetar i priroda uradili svoje'', komentira roditelj.

Obzirom na predizborno vrijeme, iz ovog naselja pozivaju ''nekoga tko željno isčekuje glasove zapostavljenih birača''.

''Ovo je apel u nadi da će nas netko primijetiti, da ćemo nekom biti potrebni, jer iskreno, izgubili smo volju da glasujemo za bilo kog, jer vidimo da nitko i ne drži do nas'', navodi roditelj u svom obraćanju redakciji portala Bljesak.info.

 

Kopirati
Drag cursor here to close