Slika Grada

Lana kao inspiracija - Potpisan ugovor za bazen u Mostaru

Ugovor su potpisali gradonačelnik Mostara Mario Kordić, Direktor Direkcije za izgradnju sportske dvorane u Mostaru Edin Prašo i direktor Hering d.d. Široki Brijeg Ladislav Bevanda.
Gospodarstvo / Ulaganja | 06. 09. 2023. u 09:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U srijedu je nakon provedenog otvorenog postupka za javnu nabavku radova u Gradskoj vijećnici Grada Mostara upriličeno potpisivanje Ugovora o nabavci radova: izgradnja konstrukcije, krova i fasade Olimpijskog bazena "Mostar".

Ugovor su potpisali gradonačelnik Mostara Mario Kordić, Direktor Direkcije za izgradnju sportske dvorane u Mostaru Edin Prašo i direktor Hering d.d. Široki Brijeg Ladislav Bevanda.

Puno priče o bazenu

''Već puno smo pričali o bazenu i konačno je došao taj čin prigodno obzirom da je naša Lana jučer postala svjetska prvakinja i mogu reći da je ovo božje davanje da su se nekako ta dva termina posložila i ne vidim boljeg načina da čestitam Lani na ovom uspjehu. Svima nama je Lana poslužila kao inspiracija da ovu temu vrlo ozbiljno shvatimo i evo konačno danas potpisujemo Ugovor i nadamo se da ćemo u skorijem roku krenuti u izgradnju bazena’’, rekao je mostarski gradonačelnik.

Naveo je kako Grad u isto vrijeme radi dva velika projekta - bazen i gradska dvorana, te da razumije nevjericu građana da će se ovakvi projekti završiti jer se dugo radilo na tim projektima.

''Međutim predanim radom je moguće to napraviti i ta dva povijesna projekta za Grad Mostar će biti završena’’, dodao je.

Direktor Direkcije za izgradnju sportske dvorane u Mostaru Edin Prašo istaknuo je kako je ovaj objek kao dio jedne slike grad te da tomu doprinosi i Lanina pobjeda.

Slika Grada

''Drago mi je što smo došli do ovog trenutka. Ovaj objekt je kao dio jedne slike grada. Tomu doprinosi i Lanina pobjeda koja ubrzava ove procese i u tom smislu sa dvoranom i bazenom uz stvari koje je Grad već pokrenuo Mostar dobiva konture mjesta ugodnog života. Što se tiče same izgradnje bazena ova faza koja je potpisana podrazumijeva vremenski termin od 18 mjeseci, podrazumijeva izgradnju rekonstrukcije glavnog objekta kako ga sada zovemo. Dinamika od 18 mjeseci nije neka velika dinamika međutim izvođač je u svom programu pripremio sve. Unutar mjesec dana izvođač mora krenuti u posao i mogu samo poručiti da ćemo raditi’’, rekao je Prašo. 

Foto: Bljesak.info / Potpisan ugovor za bazen u Mostaru 

Naveo je kako obzirom da je projekt završen, ne planiraju čekati da prođe 18 mjeseci, nego odmah idu u drugi program i natječaj da budemo spremni za završetak faze od 18 mjeseci.

Ispred izvođača radova, širokobriješke firme Hering d.d., prisutinima se obratio Ladislav Bevanda.

''Ja bih se zahvalio investitoru da nam je ukazao povjerenje, sa dvoranom Ilija Jakovljević smo skoro završili, dvorana je u takvom stanjem kakvom jest, 15 godina smo tamo sa nekakvim ugovorom ali evo i to će se izgleda ubrzo pokrenuti’’, naveo je Bevanda i dodao kako će oni nastojat napravit sve u skladu s ugovorom.

Predsjedatelj Grdskog vijeća Grada Mostara Salem Marić istaknuo je kako su sve uspješno svladali, nekad uz pritiske, ali da su vodili smo računa da sve bude na transparentan i zakonit način.

''Prije svega se moram zahvaliti gradonačelniku i premijeru bivše vlade Novaliću i tadašnjoj vladi koja je osigurala sva ova sredstva od 9 milijuna i siguran sam da ćemo nastaviti i sa novom vladom i novim vladama surađivati i da ovo bude završeno što je prije moguće te nakon ovog roka od 18 mjeseci idemo sa drugom fazom’’, naglasio je Marić.

Troškovi i vrijeme

Na upit o troškovima i vremenskom roku Kordić je rekao su u mandatu prošle vlade dobili iz budžeta grant sredstva u iznosu od 8 milijuna maraka.

‘’Obzirom da se tada nisu stekli uvjeti o kojima je pričao Prašo, trebalo je promijeniti regulacijski plan, demolicija, izmještanje trase, i slično. Napraviti idejni projekt, riješiti sve natječaje koji su morali biti riješeni jer je sve u proceduri javnih nabavki moralo biti transparentno jer nam nisu trebale nikakve afere jer smo svi bili opredijeljeni da se krene raditi. Sama cijena je bila veća nego što je izvođač dao ponudu, isto to će biti u ovoj drugoj fazi, znači od strane Grada, odnosno Direkcije za izgradnju sportskih terena sve će biti popraćeno dokumentacijom, raspisat će se tenderi i dobit ćemo ostalu vrijednost. Trenutno imamo 8 milijuna plus 1 koji smo dobili od vlade Federacije i imamo osiguran dio sredstava u budžetu. Obzirom da se radi o dvogodišnjem projektu ta sredstva će se vidjeti u proračunu za sljedeću godinu. Kad dođemo u fazu da imamo završenu prvu fazu i krenemo u drugu fazu tad ćemo imati jasniju sliku koliko košta nastavak izgradnje’’, rekao je mostarski gradonačelnik.

Održivost bazena

Dodao je kako, u razgovorima s novom Vladom, postoji opredijeljenost da se financira taj projekt do kraja.

''Ukoliko to bude tako veći dio sredstava će ići s federalne razine, ukoliko ne bude, Grad Mostar će se potruditi naći ta sredstva u svom proračunu. Imamo rok izgradnje prve faze 18 mjeseci i mislim da će se Hering sigurno držati rokova. Jedan od ključnih problema je raspoloživi ljudski potencijal na terenu. Mislim da će se rokovi držati, a ukoliko to ne bude tako postoje mehanizmi gdje ćemo inzistirati da se rokova držimo. Mogu špekulirati o kompletnom završenom projektu, ali hajmo to ostaviti za dan kada sve bude jasnije’’, istaknuo je.

Foto: Bljesak.info / Nakon puno priče...

Kordić je naveo kako će gradski bazen manje biti zahtjevno izgraditi nego ga održavati i to je nešto o čemu će razgovarati u buduće.

''U tom kontekstu je bila i moja najava izgradnje žičare u Mostaru jer tražimo modele kako održati takvu investiciju jer po iskustvu drugih lokalnih zajednica koje imaju ovakve projekte, jako je teško da lokalna zajednica naše veličine servisira olimpijski bazen bez da iznađe neka dodatna sredstva kojima će to financirati. Međutim dok se bazen bude gradio tražit ćemo mogućnost kako će biti održiv jer nam ne pada na pamet nešto graditi da bi ga sutra zatvarali’’, dodao je.

Ranija ponuda

Podsjetimo, Grad Mostar je još 2021. godine iz nepoznatih razloga odbio ponudu vodeće svjetske kompanije za izgradnju "Myrtha pools" za bazen koji se korsti na svim europskim i svjetskim natjecanjima koji bi se izgradio prema najmodernijim standardima i pravilima svjetske plivačke federacije, napravljen uz garanciju od 25 godina.

"Okvirna cijena je bila 3 milijuna eura, a što se kasnije dogodilo ne znam", kazao je za Bljesak.info Azur Kuduzović, tajnik Plivačkog saveza BiH.

Svoj komentar dala je i gradska vijećnica i jedna od sudionica sastanka s predstavnicima firme "Myrtha Pools" koja je kazala da se dogodilo ono što se inače događa u Mostaru - "svatko je tražio način da se okoristi".

Sve to nije omelo najbolju bh. plivačicu Lanu Pudar koja je nastavila nizati vrhunske rezultate od kojih je najnoviji došao baš u utorak - svjetsko zlato na 200 metara delfin, a zbog čekanja na bazen, Mostaru nisu prestajale pristizati kritike.

Podsjećamo i to kako je u ožujku ove godine u prostorijama Sportskog saveza Grada Mostara potpisan ugovor između Grada Mostara i tuzlanske tvrtke "Ytong BiH" o kompletnoj donaciji građevinskog materijala za izvođenje zidarskih radova na Olimpijskom bazenu u Mostaru što je probudilo nade mostarske, ali i bh. javnosti kako će bazen "niknuti" uskoro, što se nije dogodilo.

Ostaje za vidjeti hoće li se ovim Ugovorom Mostar naći na listi gradova s olimpijskim bazenom obzirom da u njemu već godinama živi olimpijka.

Kopirati
Drag cursor here to close