Vjetroelektrana

Podveležje: 60 miksera betona za jedan temelj

Radi se o betoniranju temelja čiji je promjer 18 metara i sadrži 450 kubnih metara betona
Gospodarstvo / Ulaganja | 23. 06. 2020. u 13:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U ponedjeljak je u Podveležju iznad Mostara počelo betoniranje temelja za izgradnju vjetroparka u kojeg Elektroprivreda BiH ulaže 162 milijuna KM.

Elektroprivreda BiH objavila je kako je u temelj dubine 3, promjera 18,6 metara, ugrađeno 50 tona armature i 200 ankera (sidrenih vijaka) pojedinačne dužine 3 metra. Za betoniranje temelja utrošeno je više od 450 kubnih metara betona, koji je na lokaciju vjetroagregata broj 14 dovezen sa 60 miksera.

Izgradit će se 15 temelja za vjetroagregate ukupne snage 48 megavata.

Prema najavama, posao, koji je početkom svibnja počeo iskopavanjem rupa za temelje, trebao bi biti dovršen do kolovoza pa temelji za agregate trebali biti spremni na jesen.

Oprema, vrijedna 69 milijuna eura, proizvedena je u Danskoj te je na putu za BiH.

Vjetroelektrana Podveležje snage 48 MW, financira se kreditnim sredstvima Njemačke razvojne banke - KfW i sredstvima JP Elektroprivreda BiH. Očekivana godišnja proizvodnja je cca 130 GWh električne energije.

Za ovaj projekt JP Elektroprivreda BiH je s Vladom HNŽ-a potpisala koncesijski ugovor na period 30 godina, a puštanje u rad vjetroelektrane Podveležje očekuje se u prvom kvartalu 2021. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close