Zakon o plinovodu

Plinovod: Što je predložila SDA?

U prijedlogu SDA navodi se kako će se uz podršku Vlade Federacije Bosne i Hercegovine realizacija projekta financirati zaduživanjem, grantovima, naplatom, proračunskim i vlastitim sredstvima...
Gospodarstvo / Ulaganja | 05. 02. 2024. u 12:15 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Projekt Južne interkonekcije vodit će BH Gas, a županije kroz koje bi prolazio plinovod dužne su surađivati s investitorom te po žurnom postupku rješavati probleme koji stoje pred realizacijom izgradnje plinovoda.

Stoji to u prijedlogu kojeg je Klub zastupnika SDA u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH uputio u parlamentarnu proceduru.

Kako je navela SDA u prijedlogu, prijedlog Zakona o plinovodu "Južna interkonekcija Bosna i Hercegovina i Republika Hrvatska" dostavlja se na razmatranje i usvajanje ''po skraćenom postupku, a zbog potrebe hitnosti rješavanja problematike energetske ovisnosti Federacije BiH''.

Za nositelja investicije određuje se BH-Gas d.o.o. Sarajevo.

U prvoj fazi je izgradnja plinovoda na pravcu Posušje - Tomislavgrad - Šuica - Kupres - Bugojno – Novi, dok je za drugu fazu, po SDA prijedlogu, predviđena izgradnja odvojka za Mostar, Livno, Uskoplje i Jajce, a ta bi faza trebala ''započeti istovremeno s radovima na prvoj fazi odnosno ''najkasnije odmah nakon okončanja prve faze''.

''Projekat Južna interkonekcija BiH i Republika Hrvatska će se realizirati u poganosti od strane Investitora (BH Gas)'', navedeno je u prijedlogu.

Dodaje se kako se BH Gas zadužuje ''da osposobi postoje6i vlastiti transportni sustav (etapno) za reverzibilan radi i prilagodi ga tehničkim zahtjevima, kao neodvojivi dio plinovoda Južne interkonekcije BiH i Republika Hrvatska, i na taj način omogući stabilno snabdijevanje postojećih potrošača u Federaciji Bosne i Hercegovine''.

U prijedlogu SDA navodi se kako će se uz podršku Vlade Federacije Bosne i Hercegovine realizacija projekta financirati zaduživanjem, grantovima, naplatom, proračunskim i vlastitim sredstvima Investitora, prihodima ostvarenim od transportnih/tranzitnih tarifa te drugim izvorima financiranja.

SDA, između ostalog, predlaže da vlade kantona Zapadno-hercegovačke, Hercegovačko-neretvanske, Hercegbosanske i srednjobosanske županije provedu potrebne procedure i donesu odgovarajuće odluke koje su potrebne za osiguranje realizacije projekta po hitnom postupku.

Inače, radi se o skoro identičnom prijedlogu koji je podržan u prošlom sazivu parlamenta pa je i nakon Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, na sjednici održanoj 28. siječnja 2021. godine i Dom naroda prihvatio Nacrt zakona o plinovodu “Južna interkonekcija Bosna i Hercegovina – Republika Hrvatska”.

 

Kopirati
Drag cursor here to close