Jer nas se tiče

Novi pravni spor zbog deponije Uborak

Kako su iznijeli na današnjoj press konferenciji u Mostaru, plan prilagođavanja je javni akt i njegova svaka izmjena ili ažuriranje podliježe upoznavanju javnosti i održavanju javne rasprave kako bi se javnost mogla izjasniti.
Gospodarstvo / Ulaganja | 27. 04. 2023. u 12:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iz Udruge Jer nas se tiče najavili su novu tužbu protiv Federalnog ministarstva okoliša i turizma na Rješenje  o odobravanju ažuriranog plana i upravljanja otpada na deponiji Uborak.  

Nime, smatraju da je plan prilagodbe i upravljanja otpadom na regionalnoj deponiji Uborak donesen u suprotnosti sa Zakonom o zaštiti životne sredine FBiH. To smatraju s toga jer je plan prilagodbe na uvid ostvarila samo stručna komisija, ali ne i svi ostali sudionici u postupku što je, napominju, u suprotnosti sa zakonom o upravnom postupku.

Foto: Bljesak.info / Press konferencija Udruženje Jer nas se tiče

Kako su iznijeli na današnjoj press konferenciji u Mostaru, plan prilagođavanja je javni akt i njegova svaka izmjena ili ažuriranje podliježe upoznavanju javnosti i održavanju javne rasprave kako bi se javnost mogla izjasniti.

''Plan prilagođavanja trebao je biti prvi korak ka zatvaranju Deponije i njezino izmještanje na novu lokaciju. No donošenjem ovakvog rješenja i na ovakav način Federalno ministarstvo okoliša i turizma dopušta proširenje deponije Uborak o scenariju dva plana prilagođavanja na minimalno pet godina i sve to s ciljem kako bi Deponija mogla sačiniti studij utjecaja na okoliš i organizirati javnu raspravu u lokalnoj zajednici'', kazali su.

Također smatraju da je rok za dozvolu i rad deponije Uborak trebao biti, kakao to Zakon predviđa, maksimalno tri godine, a ne pet godina. Posebno ih zabrinjava što je na više mjesta u rješenju predviđeno njezino proširivanje.

''Kapacitet kasete je četiri po izmijenjenom planu prilagođavanja površine 2 hektra je preko 32 tisuća tona otpada i ta količina je prevelika i po našem mišljenju to nije za pet nego za deset godina'', upozoravaju iz Udruženja.

Foto: Bljesak.info / Press konferencija Udruženje Jer nas se tiče

Smatraju da Ministarstvo ovim daje mogućnost za rad deponije za više od 5 godina, umjesto da iznađe novu lokaciju deponiju. Ističu, ukoliko se ne iznađe novo mjesto za deponiju Plan prilagođavanja je mrtvo slovo na papiru za zatvaranje deponije.

U tom slučaju, istaknuli su aktivisti, deponij na Uborku neće biti zatvorena, a otvorit će se vrata za otvaranje novih ploha jer se Rješenjem ne uvjetuje, ne naređuje niti planira obavljanje kontrole postupka hitnog pronalaska nove lokacije.

Kazali su, među ostalim, kako prilikom donošenja spomenutog rješenja Federalno ministarstvo okoliša i turizma nije uzelo u obzir zaključak Studije o utjecaju na okoliš za proširenje deponija Uborak u kojem stoji da se realizacijom projekta proširenja deponije ne mogu osigurati potrebni uvjeti za zaštitu okoliša na lokaciji deponija i njegove okoline.

Kopirati
Drag cursor here to close