Vrijedan više od 37 milijuna KM

Padaju tenderi za bh. putovnice, IDDEEA u problemima

Ugovor s kompanijom "Milbauer" kao aktuelnim dobavljačem knjižica za putovnice ističe u ožujku 2022. godine, a ako je suditi po ranijim iskustvima, javna nabavka za novi četverogodišnji ugovor neće biti završena.
Gospodarstvo / Ulaganja | 31. 08. 2021. u 09:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ured za razmatranje žalbi BiH prije skoro 15 dana poništio je tender za nabavku knjižica za putovnice vrijedan nešto više od 37 milijuna KM, a kako stvari sada stoje, nije isključeno da, kao i prije četiri godine, Bosna i Hercegovina dođe u mogućnost da ostane bez knjižica za putovnice.

Ugovor s kompanijom "Milbauer" kao aktuelnim dobavljačem knjižica za putovnice ističe u ožujku 2022. godine, a ako je suditi po ranijim iskustvima, javna nabavka za novi četverogodišnji ugovor neće biti završena, pišu Nezavisne.

Kako i kada još se ne zna

U IDDEEA-i su kazali kada će ponovo raspisati tender za nabavku knjižica nakon što je polovicom kolovoza Ured za razmatranje žalbi poništila onaj raspisan krajem travnja.  "IDDEEA će u skladu s odlukom Ureda za razmatranje žalbi morati izmijeniti dio uvjeta iz tendera jer se njima favorizira samo jedan dobavljač. Kako će i kada to uraditi još se ne zna. Prvi tender poništen je skoro četiri mjeseca od dana od kada je raspisan, tako da bi što prije to trebalo ponovo raspisati", ispričali su izvori bliski IDDEEA.

Inače, IDDEEA je krajem travnja raspisala tender, u kojem traži nabavku 1,6 milijuna knjižica za putovnice. Prema tenderskoj dokumentaciji, IDDEEA za narednu godinu traži 255.000 knjižica, za 2023. 345.000, godinu kasnije 465.000 i 2025. 535.000 putovnica. Vrijednost ove nabavke je procijenjena na 32,2 milijuna KM bez PDV-a, odnosno 37,6 milijuna KM s PDV-om.

Nakon raspisanog tendera, u propisanom roku i to u lipnju, žalbe su izjavile kompanije "Sirius" iz Banja Luke i "Thales DIS France", a u svojim žalbama navele su da su uvjeti postavljeni tako da se pogoduje aktuelnom dobavljaču "Milbaueru".

U svojoj žalbi jedna od kompanija navela je da je IDDEEA tražila da ispis fotografije nositelja dokumenta mora biti personaliziran inkjet tehnologijom u jednom od slojeva tanke polikarbonatne strane s podacima, a zanimljivo je da ista firma tvrdi da jedina na svijetu koja može osigurati takvu tehnologiju jeste upravo kompanija "Milbauer".

Zahtjev u suprotnosti s Pravilnikom

Ovu tvrdnju, između ostalih, potvrdio je i Ured za razmatranje žalbi, koja je navela da je takav zahtjev u suprotnosti s Pravilnikom o izgledu i sadržaju putnih isprava.  U svom rješenju Ured za razmatranje žalbi utvrdila je i da je IDDEEA prekršila Zakon o javnim nabavkama jer je navela da će tiskarske boje koje će biti korištene za izradu obrazaca knjižica za putovnice biti proizvedene posebno za BiH, što prema ocjeni ovog ureda znači da je IDDEEA potvrdila da zna porijeklo i tehnologiju proizvodnje putovnica.

Podsjećanja radi, prije malo više od četiri godine IDDEEA je nekoliko puta raspisivala tender za nabavku knjižica za putovnice, međutim Ured za razmatranje žalbi redovno ga je poništavala zbog proceduralnih grešaka.  I tada, kao i danas, akter je bila kompanija "Milbauer", a žalbe je ulagala firma "Gemalto" iz Francuske. Taj tender poništavan je najmanje četiri puta, a prema tvrdnjama građana u tom razdoblju na putovnice se znalo čekati i duže od mjesec dana, što je zakonski rok za njihovo izdavanje. 

Kopirati
Drag cursor here to close