Najbolja godina do sada

Oružane snage BiH spremne za sve borbene operacije

U protekloj godini realizirane su tri vježbe bataljonske razine u kojima je sudjelovalo gotovo 1.700 pripadnika Oružanih snaga BiH, a radi se o multifunkcionalnim i multidimenzionalnim vježbama.
Gospodarstvo / Ulaganja | 05. 03. 2019. u 12:50 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Od formiranja Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, protekla godina bila je najuspješnija kada je u pitanju sektor obučavanja, istaknuto je u utorak na Godišnjoj konferenciji o obuci Oružanih snaga BiH na kojoj su prikazani rezultati u prošloj godini.

Tijekom konferencije u Sarajevu prezentirani su rezultati pripadnika Oružanih snaga BiH po jedinicama, uz naglašavanje njihovih sudjelovanja u deset međunarodnih vojnih vježbi, vojnim obukama s civilnim strukturama te EUFOR-om i međunarodnim natjecanjima.  

1.700 pripadnika OS BiH sudjelovalo u vježbi

U protekloj godini realizirane su tri vježbe bataljonske razine u kojima je sudjelovalo gotovo 1.700 pripadnika Oružanih snaga BiH, a radi se o multifunkcionalnim i multidimenzionalnim vježbama.

Kako je rečeno, da bi se moglo odgovoriti suvremenim obrambenim metodama i izazovima u modernom okruženju osnovno je da jedinice Oružanih snaga budu obučene i opremljene, ali neophodno je osigurati i njihovu motiviranost.

Ukazano je na probleme i izazove s kojima se komande i jedinice Oružanih snaga BiH suočavaju tijekom realiziranja planskih aktivnosti obuke koje se organiziraju s ciljem unaprijeđenja planiranja, izvođenja, standardizacije, ocjenjivanja i daljnjeg razvoja sustava upravljanja obukom i edukacijom.

Sposobni za NATO operacije

Zamjenik ministrice obrane BiH Sead Jusić ocijenio je da su OSBiH vojska koja s najmanje resursa postiže najbolje rezultate, iznoseći podatak da od 11 jedinica ima razinu osposobljenosti za NATO operacije.

''Teško da neka zemlja iz okruženja ima takav stupanj obučenosti svojih jedinica s ovako oskudnim resursima. Plan je borbenu grupu od oko 800 osoba obučiti da budu na ovoj razini kao tim'', pojasnio je Jusić govoreći o planovima za budućnosti koji su vezi za dokument Pregled obrane. 

Ta jedinica bi trebala biti spremna za bilo koji vid operacije bilo da se radi o borbenoj operaciji ili su u pitanju druge operacije za koje su zadužene Oružane snage.

Obučavanje na visokoj razini

Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH generalpukovnik Senad Mašović zaključio je danas da su Oružane snage bile suočene s problemom osiguranja neophodnih sredstava za realizaciju obuke.

Izrazio je nadu da će tijekom ove godine biti učinjeni dodatni napori kako bi se stvorili uvjeti za obučavanje pripadnika Oružanih snaga i to sve s ciljem da bi se moglo odgovoriti na bilo koji izazov s kojim bi se te snage mogle eventualno suočiti. 

Nakon današnje konferencije očekuje se definiranje prioriteta za jedinice Oružanih snaga BiH za ovu godinu, a kako je zaključeno uz naučene lekcije može se očekivati unaprijeđenje sustava obuke.

Kopirati
Drag cursor here to close