Dišite duboko

Opstrukcija ili kvar: Zašto Mostarci ne mogu saznati kakav zrak udišu?

Službenu informaciju o kvaliteti zraka u Hercegovini kao i je li mjerna stanica u funkciji ni nakon nekoliko pokušaja kontaktiranja ovog fakulteta nismo uspjeli dobiti.
Gospodarstvo / Ulaganja | 24. 01. 2020. u 10:52 M.G. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mjernu stanicu za kvalitetu zraka Mostar posjeduje od 2010. godine i smještena je na krovu Fakulteta prirodoslovno matematičkih i odgojnih znanosti ali podaci o kvaliteti zraka nisu dostupni građanima.

Službenu informaciju o kvaliteti zraka u Hercegovini kao i je li mjerna stanica u funkciji ni nakon nekoliko pokušaja kontaktiranja ovog fakulteta nismo uspjeli dobiti. Tu informaciju, barem prema izvješću koje je proveo Ured za reviziju institucija u FBiH, nema ni Federalno ministarstvo okoliša i turizma.

''FMOIT nije omogućen prijenos podataka s uspostavljene mjerne stanice u Mostaru, koju je 2010. godine nabavio FMOIT i ustupio na korištenje Gradu Mostaru. Prema izjavi nadležnih iz FHMZ-a i FMOIT-a, nije omogućen pristup predmetnoj mjernoj stanici, niti nadležne institucije imaju informacije o tome vrši li stanica mjerenja. FMOIT je u proteklom periodu pokušavao ostvariti pristup mjernoj stanici, ali poduzete aktivnosti nisu rezultirale pozitivnim ishodom'', stoji u izvješću.

  / 

Navode da mjernom stanicom koja je smještena u Mostaru upravlja Sveučilište u Mostaru za koju, stoji u izvješću, FMOIT nema pristup, iako je ona nabavljena iz sredstava FMOIT-a i vodi se kao njihovo vlasništvo.

'Sabotaža na fakultetu'

Od fakulteta FPMO-a nismo uspjeli dobiti informaciju ali zato jesmo od bivšeg djelatnika ovog fakulteta Mladena Brucka koji je kao 'glavnu kočnicu' rada stanice naveo dekana ovog fakulteta Marija Vasilja optuživši ga da ''namjerno sabotira rad stanice iz inata prethodnom dekanu''.

''On neće ni da čuje da to radi. Voli okaljavati prethodnog dekana da je maznuo dobru lovu na projektu'', govori za Bljesak.info.

Bruck govori kako je razlog što Fakultet ne daje informacije o stanici i kvaliteti zraka u tome što više nema tko dati te podatke jer je za stanicu bio zadužen on dok je tu radio.

Komentar na ove optužbe prema dekanu pokušali smo dobiti od Fakulteta prirodoslovno matematičkih i odgojnih znanosti međutim do odgovora opet nismo mogli doći.

Foto: Bljesak.info / Zašto Mostarci ne mogu saznati kakav zrak udišu?

U izvješću revizije o temi „Aktivnosti nadležnih institucija u FBiH na smanjenju zagađenosti zraka“ iz prosinca 2019. godine navode da u pet županija u Federaciji BiH (HNK, ŽP,USK, HBŽ i ŽZH) nije uspostavljen kontinuirani niti povremeni monitoring kvaliteta zraka, tako da podaci o kvaliteti zraka nisu dostupni stanovništvu u ovim područjima, iako Mostar posjeduje mjernu stanicu.

Da je mjerna stanica pokvarena potvrdila je i jedna profesorica ovog Fakulteta koja kaže da se za više informacija obratimo dekanatu ovog fakulteta.

''Stanica ne radi zadnje tri do četiri godine, ako ne i više. Razloge ne znam. Kvaliteta zraka dok smo mjerili bila je uredna, nikada nije bilo nekih alarmantnih situacija'', rekla je za Bljesak.info.

Skup projekt

Bruck objašnjava da je održavanje stanice po prilično skup projekt. ''Jednostavno se ne isplati davati velike novce za dijelove koji se svako malo pokvare. I dok je radila samo par profesora je koristilo podatke i to povremeno'', kazao je.

Prema informacijama o javnim nabavkama, mjerna stanica u Mostaru je u 2016. godini dva puta bila na popravku. Prvi put 6. lipnja, a drugi put 7. prosinca.

Za umjeravanje automatske monitoring stanice za mjerenje kvalitete zraka tvrtki THEISS d.o.o. plaćeno je 5.242,00 KM, dok je za usluge popravka aparata za ispitivanje automatske monitoring stanice za mjerenje kvalitete zraka tvrtkiE3 d.o.o. Sarajevo izdvojeno 2.250,00 KM.

Bilo da se radi o kvaru mjerne stanice ili pak o 'opstrukcijama dekana' o kojima govori bivši djelatnik ovoga fakulteta, kakav zrak udišu, građani Mostara neće saznati. 

Kopirati
Drag cursor here to close