Aktivisti Jugoistočne Europe

Omer Hujdur o angažmanu građana na rješavanju deponije Uborak

Za ConFESsions Podcast, Omer Hujdur ističe da borba za građane koji su se borili za zatvaranje i izmiještanje deponije nije gotova.
Gospodarstvo / Ulaganja | 06. 05. 2021. u 15:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Fondacija Friedrich Ebert Regionalni Dijalog za Jugoistočnu Europu pokreće serijal razgovora s aktivistima Jugoistočne Europe o njihovim borbama da zaštite svoje zdravlje i zdravlje okoline. Kao prvog gosta, voditeljica aktivističkih razgovora pod imenom „ConFESsion Podcast“, Hana Sokolović, razgovarala je s Omerom Hujdurom, predstavnikom udruženja građana „Jer nas se tiče“.

Iako je nedavno prenesena vijest da je Ministarstvo okoliša i turizma Federacije Bosne i Hercegovine (FBIH) objavilo nalog Gradu Mostaru da zatvori deponiju u naredne tri godine, ne mijenja se činjenica da je deponija Uborak već ostavila katastrofalne posljedice na zdravlje okoliša i stanovništva u okolini Mostara, ali i cijele BiH. Za ConFESsions Podcast, Omer Hujdur ističe da borba za građane koji su se borili za zatvaranje i izmiještanje deponije nije gotova.

Video: Episode 1: Omer Hujdur (Jer nas se tiče) - Uborak Landfill

Građani su i trenutno pred tužbom, kojom se od njih traži preko 600 000 KM za nastalu štetu uzrokovanu blokiranjem rada deponije. U razgovoru, Omer Hujdur navodi: „Od 2015. godine traje borba lokalnog stanovništva za gašenje deponije. Prvo su se pravile peticije, slali smo ih na sve adrese i onda kad su se oglušili, kad smo vidjeli da nemamo sagovornika u njima, prisilili su nas da 2019. godine izađemo tu i blokiramo tu deponiju. Tu je sudjelovalo stanovništvo, većinom iz lokalnih naselja, mada smo imali i pojedinaca iz grada. Prvo su nas tukli ovdje, policija, pa smo dobili i kaznene prijave na kraju, dosta tog stanovništva. Na sudu u završili studenti, na sudu su završili umirovljenici od 70 godina, koji nikad nisu imali veze ni s policijom ni sa sudom. Nažalost, u takvom sustavu živimo.“

Prvi razgovor u serijalu sniman je direktno na lokaciji s koje se vidi katastrofalni razmjer deponije Uborak, koja se nalazi u neposrednoj blizini izvora pitke vode, plantaža za organsku proizvodnju hrane, vinograda, i naseljenih mjesta. Unatoč tome, nikada nije urađena službena analiza potencijalnog utjecaja deponije na zdravlje i život ljudi. Ipak, građani su svjesni da enormno visok broj ljudi nastanjenoj u neposrednoj blizini Uborka obolijeva od karcinoma.

ConFESsions Podcast pokrenut je u travnju 2021. godine s ciljem promoviranja građanskog i prvenstveno ekološkog aktivizma u cijelo regiji. Ideja iza projekta je dati prostor ekološkim aktivistima da pričaju o naporima i borbi koju su uložili da zaštite sebe, i posljedično sve nas. Njihove priče i njihova borba prevazilazi granice.

Fondacija Friedrich Ebert Regionalni Dijalog za Jugoistočnu Europu je početkom rujna 2020. godine u Mostaru održao i regionalnu konferenciju ekoloških aktivista, gdje su se regionalni aktivisti mogli upoznati i s problemom deponije Uborak i borbom članova udruženja Jer nas se tiče.

Kopirati
Drag cursor here to close