Čekanje na skraćenice

Novo vještačenje mostarskog mulja

U Tužiteljstvu je ljetos formiran predmet u okviru kojeg su naložili istragu protiv pet osoba zbog osnovane sumnje da su počinile krivično djelo iz oblasti onečišćenja okoliša.
Gospodarstvo / Ulaganja | 03. 12. 2019. u 09:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dok mještani okupljeni oko Građanske inicijative 'Jer nas se tiče' traže od nadležnih čvrsta pismena jamstva o zatvaranju deponije Uborak u narednih šest mjeseci do godinu, kako u srijedu ne bi došlo do blokade odvoza smeća, s druge strane u Tužiteljstvu Hercegovačko-neretvanskog kantona nastavljaju istražne radnje u slučaju koji je u javnosti poznat kao ''mostarski mulj''.

Kako je Dnevnom avazu potvrđeno iz Tužiteljstva, u prošli četvrtak su predstavnici jednog ovlaštenog laboratorija iz BiH uzeli uzorke s deponije i postrojenja otpadnih voda koji će biti poslani na analizu.

''Tužiteljstvo HNK je naredilo vještačenje i uzimanje uzoraka radi utvrđivanja sastava mulja'', potvrdno je iz kantonalnog tužiteljstva u kojem je ljetos formiran predmet u okviru kojeg su naložili istragu protiv pet osoba zbog osnovane sumnje da su počinile krivično djelo iz oblasti onečišćenja okoliša.

 

Radi se o visokopozicioniranim osobama, tri iz Vodovoda, te dvije iz Gradske uprave Mostar.

Cijela priča s deponijom Uborak kulminirala je nakon što je na to odlagalište odložen mulj s pročistača u kojem su nađene opasne supstance. Iako je analiza laboratorija Euroinspekt Croatiakontrola iz Zagreba pokazala da je prisustvo piralena (PCB) ispod dozvoljenih vrijednosti, u Tužiteljstvu HNK su se, nezavisno od toga, opredijelili za dodatnu analizu.

Također, iz Federalne uprave za inspekcijske poslove (FUZIP) je rečeno da im još nisu stigli rezultati analize uzoraka ribe nakon pomora 24. studenog na ušću Sušice u Neretvu.

Kopirati
Drag cursor here to close