Unija

Novi plan i nove milijarde za Balkan  

Od BiH se očekuje donošenje socio-ekonomskih reformi u okviru 14 prioriteta koje je Europska komisija odredila kao uvjet za dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU.
Gospodarstvo / Ulaganja | 14. 08. 2020. u 08:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europska komisija predstavit će na jesen ekonomski i investicijsjki plan za Balkan koji bi trebao ubrzati rast ekonomije i stvoriti nova radna mjesta u regiji kao dio napora za oporavak od pandemije virusa korona.

"Iznos od 12,6 milijardi eura predviđenih za instrument pretpristupne pomoći vrlo je značajan paket", rekao je za Dnevni avaz izvor iz Europske komisije.

Prema ovom izvoru, navedeni iznos trebao bi omogućiti Europskoj komisiji da predstavi ekonomski i investicijski plan za Balkan kako bi se pojačale veze u oblasti energetike, prometa, zelene agende, kao i uključenje regije u digitalni program EU i podršku reformskih napora koji će zemlje Balkana približiti EU.

Iz Europske komisije ističu da je cilj podrška dugoročnog ekonomskog oporavka.

"Plan će se fokusirati na ključne oblasti, poput povezanosti, posebno u prometu i energetici, zelenoj tranziciji i digitalnoj transformaciji. Ovaj plan trebao bi donijeti rast i radna mjesta u regiji, što je također dio naših zajedničkih napora za oporavak nakon pandemije virusa korona", dodaju iz Europske komisije.

Od BiH se, prenosi Srna, očekuje donošenje socio-ekonomskih reformi u okviru 14 prioriteta koje je Europska komisija odredila kao uvjet za dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU.

Kopirati
Drag cursor here to close