Odbijen investitor

Nova pobjeda Bunskih kanala nad mini hidroelektranama

Odjel za urbanizam Grada Mostara je ponovo donio rješenje kojim se odbija zahtjev investitora za izdavanje urbanističke suglasnosti za izgradnju dvije mHE na lokalitetu Bunskih kanala
Gospodarstvo / Ulaganja | 07. 12. 2020. u 19:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Odjel za urbanizam Grada Mostara je ponovo donio rješenje kojim se odbija zahtjev investitora „Hercegovina građevinsko zanatstvo“ d.o.o. –Podružnica obnovljivi izvori Mostar za izdavanje urbanističke suglasnosti za izgradnju dvije mHE na lokalitetu Bunskih kanala.

Rješenje je doneseno na osnovu toga što je ekološka udruga „Majski cvijet“ dostavila neophodnu dokumentaciju i peticiju s 5000 potpisa građana protiv izgradnje ove dvije mHE.

Naime, Odjel za urbanizam i građenje je ranije izdalo rješenje kojim je odbijen zahtjev investitora „Hercegovina građevinsko zanatstvo“ d.o.o. –Podružnica obnovljivi izvori Mostar za izdavanje urbanističke saglasnosti za izgradnju dvije mHE na lokalitetu Bunskih kanala, međutim Ministarstvo građenja i prostornog uređenja je u oktobru 2019. uvažilo žalbu investitora, te prvostepeno Rješenje poništilo i predmet vratilo na ponovni postupak.

„Ovo rješenje predstavlja za nas uspjeh i potvrdu da borba nije uzaludna te nam daje podstrek da ne odustanemo od ostvarivanja cilja. Posebno ističemo da je u oktobru Kantonalni sud u Sarajevu donio presudu kojom se poništava okolinska dozvola koju je Federalno ministarstvo okoliša i turizma izdalo za gradnju dvije mHE na Bunskim kanalima. Sve ovo potvrđuje brojne nepravilnosti u ovom slučaju i mi nećemo stati dok se u potpunosti ne zabrani gradnja mHE na Bunskim kanalima.“, navodi Oliver Arapović ispred ekološke udruge Majski cvijet.

Podsjećamo, prema rješenju Zavoda za zaštitu spomenika kulture BiH iz 1970.g. lokalitet „Bunski kanali“ je proglašen rezervatom prirodnih predjela-spomenik prirode, te se nalazi na Spisku zaštićenih dijelova prirode HNK , a što je u postupku i potvrdilo i nadležno Ministarstvo trgovine, turizma i zaštite okoliša HNK.

''Mi nastavljamo našu pravnu borbu protiv Grada Mostara i iskoristit ćemo sve pravne lijekove u ostvarenju svog cilja - nećemo stati dok se ne zabrani izgradnja mHE na Bunskim kanalima, spomeniku prirode'', poručili su.

 

Kopirati
Drag cursor here to close