Podcast ''Sredinom''

VIDEO | Sve 'tajne' izgradnje MHE i kako investitori dobijaju milijune KM poticaja

100-injak ljudi, pravnih lica dobije 100 milijuna KM, a cijena po kojoj se otkupljuje struja od njih je duplo veća od tržišne jer je subvencionirana.
Gospodarstvo / Ekologija | 08. 06. 2022. u 11:06 M.L. | Bljesak.info
SREDINOM #15 | LEJLA KUSTURICA - 24H DNEVNO U BORBI ZA RIJEKE

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U podcastu ''Sredinom'' ovoga puta ugostili smo aktivisticu i direktoricu Fondacije ''Atelje za društvene promjene'' Lejlu Kusturicu.

Onu koja se bori za okoliš, za rijeke, protiv gradnje mini hidroelektrana, za vodu, čistu i pitku - za kvalitetniji život rekli bismo. Inače pravnica po struci. 

Iako je pravo još uvijek uključeno u njezin život, ipak nije na način - kako je  prvobitno zamišljala. Jednostavno je shvatila - da u sudnici baš i ne pobjeđuje pravda. A pravda je ono što nju iznova motivira za nove borbe. Za prava onih koji su obespravljeni. Pa i kada su rijeke u pitanju.

Oduzimaju ih oni koji su željni kapitala. U pohlepi za novim milijunima, oduzimaju ono za čim mnogi čeznu. Čistu i pitku vodu, rijeke. Sve zbog električne energije. 

O dozvolama koje su nezakonite, pravnoj borbi, zelenoj tranziciji za koju kaže da je 'lažna' i jednostavno o borbi protiv izgradnje mini hidroelektrana - govorila je, između ostalog u podcastu Sredinom.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Bljesak.info (@bljesak.info)

Činjenica je i da 109 malih hidroelektrana proizvodi samo 2,2 posto struje, te se onda postavlja pitanje, gdje je tu računica?

''Eh računica je sljedeća. Dakle, između 2015. i 2020. godine 102 MHE su zaprimile preko 100 milijuna KM u poticajima. Ona naknada koju mi plaćamo na računima za struju u 90 posto iznosu se daje vlasnicima MHE. Ne vjetroelektranama, ne solar, ne građanska energija koju bi svi mogli da imamo solare i da prodajemo državi'', kaže Kusturica.

100-injak ljudi, pravnih lica dobije 100 milijuna KM, a cijena po kojoj se otkupljuje struja od njih je duplo veća od tržišne jer je subvencionirana.

''Političari su napravili zakone i rekli doprinosimo zelenoj tranziji i obnovljivi izvori, rekli su male hidroelektrane su pravac budućnosti...a one proizvedu 2,54 posto ukupne energije, struje... I onda su rekli, eh da bi mi imali interes da to gradimo, sad vi nama dajte siguran otkup 15 godina i subvencioniranu struju'', rekla je Kusturica u podcastu ''Sredinom''.

Napominje i da ima mnogo političara koji su - u vrijeme kada su se pravili zakoni, pravili zakone -a danas imaju tvrtke koje ili grade MHE ili su vlasnici.

Kopirati
Drag cursor here to close