Odvojeno prikupljanje otpada

Neum se rješava plastike, a uskoro papira i staklenih boca

Prvi rezultati projekta “Integrirano upravljanje otpadom i sprječavanje nastanka morskog otpada na zapadnom Balkanu”.
Gospodarstvo / Ulaganja | 13. 11. 2020. u 16:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Odvojeno prikupljanje otpada na području općine Neum koje je ostvareno u sklopu projekta “Integrirano upravljanje otpadom i sprječavanje nastanka morskog otpada na zapadnom Balkanu”,  postiže prve rezultate. Operativno se prvo krenulo s plastikom, a uskoro slijede papir i staklene boce, priopćeno je iz Opčine Neum.

U pogon je stavljena balirka nabavljena u sklopu projekta, koja smanjuje početni volumen plastike na jednu desetinu, što bitno smanjuje troškove transporta do postrojenja za reciklažu. U samo nešto više od 2 mjeseca sakupilo se preko 12 000 PET boca, oko 600 kg. Ako znamo da jedna tona reciklirane plastike štedi u prosjeku 2 000 litara nafte, onda je Neum dao značajan doprinos kružnom gospodarstvu.

“Općina Neum je izgradila skladište na deponiji , koje će omogućiti prihvat i skladištenje odvojeno prikupljenog otpada dok se ne sakupi dovoljna količina za odvoz na reciklažu. Tim korakom Neum može odgovoriti na sve zahtjeve odvojenog prikupljanja otpada koje očekujemo u skoroj budućnosti“, kazao je načelnik općine Neum  Živko Matuško.

Također, Matuško je naglasio pozitivan utjecaj projekta na turizam: ” Neumsko gospodarstvo izrazito je usmjereno na turističku djelatnost, a najbolja preporuka svakom gostu je čist okoliš. Upravljanje otpadom na održiv način stoga je korak  u pravom smjeru.”

Ovi rezultati ostvareni su u sklopu Projekta “Integrirano upravljanje otpadom i sprječavanje nastanka morskog otpada na zapadnom Balkanu” kojeg financira Vlada Savezne Republike Njemačke, a implementira Giz  u partnerstvu s Općinom Neum, Razvojnom agencijom Nera i Komunalnim poduzećem Neum. Projekt se provodi u regionalnoj suradnji u zemljama Jadranske regije i njegova vrijednost je 3.500.000,00 eura, a planirano vrijeme trajanja projekta je do 2022.godine.

Podsjetimo, u sklopu projekta “Integrirano upravljanje otpadom i sprječavanje nastanka morskog otpada na zapadnom Balkanu” , na području općine Neum postavljeno je 15 zelenih otoka, nabavljeno je vozilo za odvoz otpada,  poboljšan je odvoz komunalnog otpada na ruralnom području  te osiguran odvoz odvojeno sakupljenih reciklabilnih materijala iz Neuma sklapanjem ugovora s Eko-životom (ovlaštenim operaterom sustava za upravljanje ambalažnim otpadom), i određeni broj kontejnera čime je poboljšana pokrivenost područja.

Navedenim aktivnostima smanjuje se i pritisak na postojeće odlagalište i olakšava dugoročno rješenje pitanja otpada u Općini Neum, uz prihvatljive troškove.

Kopirati
Drag cursor here to close