Sučeljavanje

Nedovršenu dvoranu pretvoriti u park(ing) i izmjestiti izvan grada?

Neki čak kao rješenje vide u pretvaranju ''dvorane'' u parking, a lokacija premještanja mogla bi biti jedna od točki oko kojih bi se budući vijećnici mogli natezati.
Gospodarstvo / Ulaganja | 07. 12. 2020. u 09:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mostarska sportska dvorana, čiji je kamen temeljac položen davnih osamdesetih godina, jedan je od simbola nefunkcioniranja grada. Pisali su se tekstovi i tekstovi, prebacivale su se političke loptice, rušilo se, gradilo, pred izbore uklanjala prašuma. Sportaši su, daleko od Mostara, nizali uspjehe a Mostar se ponosio njima, ali se oni nisu mogli ponositi svojim gradom.

U jednom su stranke koje se bore za Gradsko vijeće složne – Gradu treba dvorana. U međuvremenu, dvorani je postalo pretijesno, smatra to dio stranaka i tvrdi kako bi ju trebalo premjestiti. Neki čak kao rješenje vide u pretvaranju ''dvorane'' u parking, a lokacija premještanja mogla bi biti jedna od točki oko kojih bi se budući vijećnici mogli natezati.

Koalicija Pravo na grad smatra da bi pitanje je li predviđeno mjesto za sportsku dvoranu još uvijek pogodno nakon toliko godina trebalo biti pitanje, prije svega, za struku, kojoj se mora omogućiti kvalitetno sudjelovanje u odlučivanju.

''Pitanje je i koliko nas je koštalo sve ovo do sada. Moramo se odnositi odgovorno prema uloženom novcu. Za urbanistički plan vijećnici nisu glasali ali je isti objavljen u službenom listu. Tu će biti mnogo problema, vjerujem, i sudskih procesa. U svim oblastima je potrebno prvo uraditi kvalitetnu reviziju stanja i dosadašnjeg poslovanja. Moramo znati na čemu smo, a ne možemo se trenutno tim pohvaliti, te informacije su daleko od očiju javnosti. Prvo se mora podvući crta, vidjeti gdje smo, a onda nastaviti planirati. Ova trakavica je sramota svih nas, pogotovo ljudi koji su morali nešto uraditi. Svi ćemo se složiti da smo strašno oštetili našu djecu i sebe'', kažu iz ove koalicije.

Hrvatska republikanska stranka ističe kako Hercegovačko-neretvanska županija poznaje zakon o javno-privatnom partnerstvu.

''U ovom slučaju je samo potrebno implementirati taj zakon i završiti projekt. Bilo je već ulagača voljnih uključiti se u ovaj projekt i dovršiti ga u korist i Grada i sebe kao ulagača, ali su isti odbijeni iz razloga što nisu htjeli potplatiti djelatnike javne uprave. Problem dvorane, jednako kao i problem izostanka kapitalnih projekata u Mostaru nisu imovinskopravne prirode, nego je korupcija najveći problem'', smatraju republikanci.

Navode kako je prva stvar koja se mora napraviti jeste analiza je li gradu uopće potrebna dvorana i cijeli kompleks ovih dimenzija.

''Da struka odredi mogućnost prenamjene i dorade projekta. Definitivno dvorana gradu treba, ali sigurno ne ovolikih dimenzija, tako da bi se trebala uraditi prenamjena postojećeg kompleksa na način da se napravi parking, dvorana s manje mjesta, ostatak prostora prilagoditi potrebama žitelja koji žive u okolici. Okolna mostarska naselja su među najnapučenijim u gradu, nemaju parka ni adekvatnih igrališta za djecu, moguće je cijelo to područje urediti da bude jedna kombinacija svega toga. Prostora za to definitivno ima'', navodi HRS.

HDZ BiH navodi kako dugi niz godina gradska sportska dvorana predstavlja nerješiv problem.

''Protekom vremenom i utjecajem vremenskih (ne)prilika je postala i ruglo u centru grada. Projekat koji nadilazi mogućnosti grada kakav je Mostar, ali definitivno projekt koji Grad Mostar zaslužuje. Kao jedan od najsportskijih gradova u regiji definitivno mora imati dvoranu koja će biti na raspolaganju svim talentima koje grad ima, ali i postati regionalno središte sportskih događaja sa kapacitetom za održavanje utakmica reprezentacija dvoranskih sportova, održavanje regionalnih, europskih a zašto ne i svjetskih natjecanja. Svjetski potencijal svakako imamo'', navodi HDZ BiH.

Ova stranka smatra kako je potrebno žurno napraviti analizu postojećeg objekta kako bi struka utvrdila je li konstrukcija koja je izgrađena pogodna za nastavak gradnje ili je potrebna rekonstrukcija prije nastavka gradnje prema projektu.

''Ali u svakom slučaju grad mora nastaviti izgradnju gradske sportske dvorane. Stvaranje uvjeta za kvalitetan i siguran rad sportskih djelatnika u rekreativnom, amaterskom i profesionalnom sportu ja dio programa HDZBiH'', kaže ova stranka.

Koalicija za Mostar 2020 smatra da predviđeno mjesto za sportsku dvoranu više nije pogodno.

''Protek vremena je poništio svaku opravdanost lokacije u odnosu na vrijeme planiranja i sam početak izgradnje. U protekle tri i pol desetljeća se promijenila i fizionomija Grada, i način življenja i nove su potrebe stanovnika Grada, tako da je neophodno naći novu lokaciju za Sportsku dvoranu, u skladu sa sadašnjim potrebama stanovnika Grada i u skladu sa svjetskim standardima o lokacijama izgradnje sportskih objekata. A sama potreba za sportskom dvoranom danas je i veća nego kada je počela gradnja na postojećoj lokaciji'', navodi ova koalicija i dodaje kako je jedna od mogućnosti izgradnja sportske dvorane na širem lokalitet Sjevernog logora gdje je predviđena usvojenim Regulacijskim planom.

I Koalicija Mostar Moj dom smatra da dvoranu treba izmjestiti te  predlažu da se na mjestu gradnje sportsko-kulturnog centra ostavi prostor za parking i druge sadržaje a da se dvorana gradi na prostoru bivše Vojarne u Rodoču.

''To bi'', smatraju u ovoj koaliciji, ''svojom prometnom (udaljena niti kilometar od Zračne luke i čvora autoceste) povezanošću te rješenjem sigurnosnog problema bila idealna lokacija''.

Naša stranka smatra da bi raspravljati o novoj lokaciji u ovom trenutku samo oduzelo još dodatno vrijeme koje nemamo.

''Predugo već čekamo, previše generacija sjajne djece i talenata u svim sportovima smo izgubili zato što u Mostaru nije bilo adekvatnih uvjeta za rad. Važno je da što prije nastavimo i završimo gradnju ovog objekta, zbog svih svima poznatih razloga zašto nam dvorana treba ali i da riješimo još jedno ruglo i sramotu koju decenijama gledamo i koja je simbol lažnih obećanja i propalih politika. Napravit ćemo je da nam bude simbol fer pleja, discipline, predanog rada i kvalitete, jer u tom duhu želimo odgajati našu djecu, nikako drugačije'', navode iz Naše stranke.

HDZ 1990 podsjeća kako je bivša Općina Mostar još prije devedesetih godina prošloga stoljeća u Regulacijskim planovima, na istoj poziciji predvidjela i započela izgradnju Sportske dvorane.

''U prošlom sazivu Gradskoga vijeća je osnovana Jedinica za izgradnju dvorane. Projektnom dokumentacijom je revidiran izgled i prošireni gabariti, pa je uklonjena stara i početa gradnja nove konstrukcije. U međuvremenu je promijenjen i izgrađen urbani prostor oko započete dvorane. Izgrađen je "Mepas " i "Orka". Pa su prostorni gabariti za sportsku dvoranu postali neadekvatni. Na žalost, to je još jedna potvrda nestručnoga i neplanskoga urbaniziranja Mostara. Prema tome, nameće se logičan zaključak da bi nastavkom izgradnje dvorane ovoga kapaciteta mogli dobiti novi urbani i komunikacijski problem'', kažu iz HDZ-a 1990.

Navode kako je postalo jasno da za ovaj kapacitet dvorane ne postoji parkirni kapaciteti.

''Time ovaj sportski objekt gubi funkcionalnu namjenu i prerasta u novi potencijalni gradski problem. Malo se gdje ovaj tip objekta gradi u centru grada. Prema tome, mišljenja smo da bi za započetu dvoranu, dok još nije kasno, trebalo pronaći drugu odgovarajuću namjenu i kroz javno-privatno partnerstvo izgraditi novu na primjerenijem mjestu'', navodi 'Devedesetka'.

Kopirati
Drag cursor here to close