Počitelj-Buna

Nastavljeni radovi na autocesti: Strojevi stigli na područje Čapljine

Strojevi su počeli radove na dijelu gdje se sastaju dvije poddionice: Zvirovići – Počitelj i Počitelj – Buna. Službeno se zove Počitelj, mada je riječ o naselju Bivolje Brdo.
Gospodarstvo / Ulaganja | 25. 10. 2018. u 08:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Skoro četiri godine trajao je sablasni mir na dionici autoceste kroz Hercegovinu.

Kad je u rujnu 2014. godine u promet puštana poddionica Kravica – Zvirovići, najavljeno da će se uskoro od Zvirovića nastaviti prema Počitelju.

To uskoro se ni do danas nije ostvarilo, međutim prije nepuna dva mjeseca krenulo se od Počitelja (točnije od zaseoka Strmac u Bivoljem Brdu), prema Buni.

''Gruha pravo, valjda buše duboko, sastavi zemlja se trese, a onda nakon dvije, tri minute vidiš dim, ali ne razbacuje materijal. To dole, valjda lomi, sitni“, pripovijeda za Radiopostaju Čapljina Salih Đonko koji povremeno izađe kraj kuće i pogleda što se radi na trasi, te dodaje:

''Nije to kao nekada, kad se radilo na M – 17, pamtim i ta vremena, tada se materijal trpao u trasu ili gurni u Neretvu, sada se sve izvozi''.

Dok se zvuk bure koja tu na rubu Dubravske visoravni, izlazeći iz kotline Neretve stvara poseban zvuk koji se miješa sa bukom teških strojeva, Salih pripovijeda da će autocesta proći „upravo tuda“, sto metara istočno od njegove kuće.

Tu se sastaju i dvije poddionice: Zvirovići – Počitelj i Počitelj – Buna, službeno se zove Počitelj, mada je riječ o naselju Bivolje Brdo.

Antonio Križanac, šef projekta JP „Autoceste Federacije“ d. d., kaže: ''Nalazimo se na dionici koju službeno zovemo Buna - Počitelj, ona je duga 7,2 kilometar, počinje nešto iznad sela Stanojevići i ide do Bivoljeg Brda – Počitelja. Radove izvodi poduzeće „Hering“ d. d, Široki Brijeg, i na to smo ponosni da je jedan domaća kompanija uspjela dobiti posao na izgradnji autoceste. Ugovor je potpisan 18. svibnja 2018., a radovi su službeno započeli 3. kolovoza. Krajem kolovoza izvođač je službeno uveden u posjed i tada su započete konkretne aktivnosti na terenu. Vrijednost ugovora je nepunih 26 milijuna eura, a rok 18 mjeseci, što znači da završetak radova očekujemo koncem siječnja 2018. godine.

Na ovih 7,2 kilometra imamo nekoliko značajnijih objekata, to su dva nadvožnjaka, jedan je na lokalnoj cesti Domanovići – Buna, a drugi koji vodi od te ceste prema naselju Stanojevići. Imamo jedan podvožnjak u Bivoljem Brdu, te dva prolaza za životinje, jedan je u blizuini novog naselja Kevčići i jedan na domak Stanojevića na granici mostarske i čapljinske općine''.

Što se tiče radova na terenu, Križanac koji je vodio posao i na dionici Bijača – Zvirovići, kao voditelj projekta, za Radiopostaju Čapljina kaže: ''Svako područje ima neke svoje posebnosti, a krš je poznat po tome da se od metra do metra može očekivati drugačije stanje, ali mogu reći da za sada nemamo nekih neočekivanih situacija. U ovoj zoni ima nešto više obradivog zemljišta nego što je to bio slučaj kroz ljubušku općinu i dijelu čapljinske, u zoni Zvirovića, ali za sve postoje adekvatne metode tako da ne sumnjam u uspješnost radova na ovoj dionici''.

Najvažnije da su se strojevi vratili na dionicu autoceste kroz Hercegovinu i da se ne povlače do izgradnje tunela kroz Ivan planinu.

S obzirom da su se strojevi koji su tako bučni na terenu, vratili tiho, bez posebnih najava i svečanosti, nadati se da će tako i biti.

Kopirati
Drag cursor here to close