Radovi u tijeku

Najopasniji pješački prijelaz u Mostaru napokon dobiva rasvjetu

Na ovaj način vozači će lakše moći uočiti pješake, čime bi se trebao smanjiti broj prometnih nesreća.
Gospodarstvo / Ulaganja | 24. 07. 2023. u 14:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jedan od najopasnijih pješačkih prijelaza u Mostaru, onaj u Ulici kralja Tomislava na Aveniji, napokon dobiva odgovarajuću rasvjetu.

Radovi su krenuli u ponedjeljak.

Prema onome što se može vidjeti na terenu, već su postavljeni stup za rasvjetu i nosači na koje će biti montirana rasvjetna tijela.

Na ovaj način vozači će lakše moći uočiti pješake, čime bi se trebao smanjiti broj prometnih nesreća.

Više nesreća

Više puta smo izvještavali o prometnim nesrećama na ovom pješačkom prijelazu, u kojima su pješaci zadobivali teške tjelesne ozljede.

U jednoj od njih automobil je udario dijete na biciklu, koje se vraćalo sa treninga.

Nadamo se da će takve vijesti, nakon postavljanja ove rasvjete, biti prošlost.

Podsjetimo, Mostar se nije proslavio s rekonstrukcijom javne rasvjete. Tako je rasvjeta u Ulici kralja Tomislava, na mostarskoj Aveniji, umjesto poboljšanje rasvjete, dobio se efekt zebre koji ugrožava sigurnost sudionika u prometu.

Pogotovo jer su pješački prijelazi, kao i pristup pješačkim prijelazima u mraku. Iako je zamjena sustava javne rasvjete u Ulici kralja Tomislava u Mostaru, tzv. Avenija, koja je rađena u sklopu projekta IRENE, dobila zeleno svjetlo od nadzora gradnje, pokazalo se da projekt nije urađen po propisima.

Mjerenja

Pokazala su to i mjerenja koje je proveo portal Bljesak.info u suradnji s tvrtkama koje se bave rasvjetnom djelatnošću koji su upozorili da ''definitivno nije vođeno računa o izboru svjetiljki, rasporedu i visini stubova''.

''Apsurd u svemu ovom je da je uložen novac u rekonstrukciju rasvjete, a da je osvjetljenje bolje sa starim svjetiljkama. Problem Avenije su i pješački prelazi. Na jednom mjestu je pješački prelaz u gotovo potpunom mraku (2-3lx), a po pravilu bi trebao biti bolje osvjetljen, da bi automobil koji nailazi na pješački prelaz mogao primijetiti pješaka'', poručili su stručnjaci nakon provedenog mjerenja.

Izvršili smo i mjerenje stupova pa smo utvrdili da su oni niži od onoga što je zahtijevao projekt te da su visoki 9,80 metara i da je razmak među njima oko 45 metara.

Iako je projekt IRENE rađen novcem Europske unije, iz Delegacije EU u BiH nisu željeli komentirati propuste u izvedbi poručivši kako je za sve odgovoran Grad.

Inače, Grad Mostar planira, u suradnji s UNDP, zamjenu rasvjete u još 22 ulice.

Kopirati
Drag cursor here to close