Cesta od velikog značaja

Na proljeće sve spremno za gradnju ceste Mostar - granica RH

Brzom cestom Mostar sjever – Široki Brijeg – granica RH rasteretit će se i cestovna mreža grada Mostara, a konačni dovršetak projekta pretpostavlja i izgradnju dionice Mostar - sjever - Polog.
Gospodarstvo / Ulaganja | 25. 11. 2021. u 20:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povezati Mostar preko zapadne Hercegovine s Republikom Hrvatskom strateška je vizija koja će se vrlo skoro početi realizirati kroz konkretne aktivnosti na terenu, a u ovom trenutku vrše se posljednje pripreme za okončanje procesa izrade potrebne dokumentacije.

Izrađen je idejni projekt za dionicu Polog - granica s RH u dužini 40 km te je isti predan prema Javnom poduzeću Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine.

Istodobno, u tijeku je izrada glavnog projekta za dionicu Polog - granica s RH, a raniji rok koji je bio 10. 1. 2022. godine pomaknut je za 4 mjeseca, što znači da će glavni projekt biti gotov početkom svibnja, piše Večernji list BiH.

Dobivanje dozvola

S druge strane, provode se i aktivnosti na dobivanju svih potrebnih dozvola za realizaciju ovoga kapitalnog projekta koji će imati izniman značaj za prostor zapadne Hercegovine, ali i za Mostar i dolinu Neretve.

Javno poduzeće Autoceste Federacije pribavlja suglasnosti za predaju zahtjeva za dobivanje urbanističke suglasnosti. Ubrzo će ovaj zahtjev biti predan i nakon izdavanja urbanističke suglasnosti, može se početi s postupcima izvlaštenja nekretnina na trasi buduće ceste.

Također, predan je zahtjev u Federalno ministarstvo zaštite okoliša za izdavanje okolišne dozvole i ubrzo se očekuje pozitivno rješenje. Dakle, u ovom se trenutku može donijeti zaključak kako se do 10. 5. 2022. godine očekuje završetak izrade projektne dokumentacije.

Prošle godine JP Autoceste FBiH potpisao je ugovor za izradu idejnog i glavnog projekta brze ceste Mostar - Široki Brijeg - granica RH, dionica Polog - granica RH (40,5 km), sa skupinom projektanata koju čine Institut IGH Zagreb, IGH Mostar, Integra Mostar te GEOCON d. o. o. Čitluk.

Cilj izrade idejnog i glavnog projekta dionice brze ceste Polog – granica RH je da se na suvremen i stručan način definiraju sva rješenja vezana za pripremu izgradnje brze ceste te ispune svi uvjeti za eksproprijaciju zemljišta, pribavljanje urbanističke suglasnosti i odobrenja za građenje. Ugovor se provodi u dvije faze, faza izvođenja istražnih radova, izrade idejnog projekta te studijske dokumentacije, dok druga faza podrazumijeva izradu glavnog projekta.

Izniman značaj

Sam projekt imat će značaj kroz nekoliko razina; osim one prometne koja donosi skraćenje vremena putovanja od doline Neretve pa do granice s Hrvatskom, tu je i ona gospodarska, višestruko značajnija, koja će biti ključan dio mozaika gospodarske revitalizacije prostora zapadne Hercegovine.

Naime, prometnica koja će na svojem istočnom dijelu biti vezana uz koridor Vc koji ide smjerom jug - sjever, za zapadnu Hercegovinu donosi nove perspektive ekonomskog razvoja. Spoj na koridor Vc pritom će se vršiti i preko južne mostarske obilaznice.

Istodobno, svojim zapadnim dijelom, prometnica će se vezati na Zagvozd, a praktično i na autocestu koja prolazi kroz dalmatinsku Zagoru. Oba ova elementa u prijevodu znače kako će se na prostoru središnje i zapadne Hercegovine križati dva velika međunarodna prijevozna smjera, što pak otvara vrata za brži razvoj poslovnih subjekata u ovom dijelu BiH.

S druge pak strane treba navesti kako će se brzom cestom Mostar sjever – Široki Brijeg – granica RH rasteretiti i cestovna mreža grada Mostara, a konačni dovršetak projekta pretpostavlja i izgradnju dionice Mostar - sjever - Polog.

Kopirati
Drag cursor here to close