Deponiranje po naški

Mostarsko smeće: Opet sve po starom

Napominju kako je i federalni inspektor zatražio da sav otpad prolazi kroz sortirnicu, koja je navodno u kvaru.
Gospodarstvo / Ulaganja | 15. 07. 2019. u 14:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ono o čemu smo obavijestili javnost da bi se moglo dogoditi uskoro, događa se već danas. Kamioni ponovo nepropisno odlažu otpad izravno na lokalitet deponije, bez prolaska kroz halu za sortiranje što je proceduralna i zakonska obveza'', objavili su aktivisti Građanske inicijative 'Jer me se tiče'.

Napominju kako je i federalni inspektor zatražio isto - da sav otpad prolazi kroz sortirnicu, koja je navodno u kvaru.

''To je'', navode aktivisti, ''očito još jedan dokaz da je u prošlosti vrlo malo ili skoro nikako korištena (ukoliko je informacija točna)''.

''Važno je naglasiti da je na jednom od kamiona bio pijesak. Postavlja se logično pitanje: ukoliko je na kamionu samo pijesak, zašto bi se on istresao na deponiju komunalnog otpada? A ukoliko je pijesak bio kamuflaža za neku drugu vrstu otpada ispod njega, pozivamo nadležne organe da hitno i žurno reagiraju. Zahtijevamo da se poštuje isključivo ono što je dogovoreno na sastancima, te nalozi federalne inspekcije i pravni propisi, u suprotnom građani će biti primorani da svoja prava traže drugim dozvoljenim sredstvima, za što imaju i uporište i dokazni materijal!'', naveli su.

Inače, mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić susreo se proteklog tjedna s građanima zahvalivši im ''na aktivnom sudjelovanju u unaprjeđenju sustavnog i ekološki prihvatljivog zbrinjavanja otpada''.


Kako je priopćeno, naglasio je kako se samo zajednički i može doći do cilja, odnosno kvalitetnog životnog okruženja kako za građane koji žive u blizini Deponije tako i za sve građane Mostara.

Podsjećamo, Tužiteljstvo Hercegovačko neretvanske županije na osnovu dosadašnjih dokaza naložilo je istragu protiv osoba zbog osnovane sumnje da su počinili krivično djelo iz oblasti onečišćenja okoliša.

Kako doznaje portal Bljesak.info, radi se za sada o pet osoba, a Tužiteljstvo HNŽ-a još uvijek čeka rezultate analize mulja iz postrojenja pročistača.

Iako se zbog istrage ne može doći do imena, podsjećamo, mreža nevladinih udruga podnijela je kaznene prijave protiv pet osoba koje ''potpišu i sudjeluju u potrošnji svake marke proračuna vezane za komunalne djelatnosti''.

''Prijave smo podnijeli protiv gradonačelnika Mostara Ljube Bešlića, načelnika Odjela za financije Izeta Šahovića, načelnika Odjela za gospodarstvo, komunalne i inspekcijske poslove Omera Pajića, šefa Službe za komunalne poslove i okoliš Stjepana Šaravanje i direktora JP Komunalno Esada Pobrića. To su osobe koje potpišu i koje sudjeluju u potrošnji svake marke proračuna vezane za komunalne djelatnosti'', rekao je to ranije Marin Bago, ispred Udruge Futura, za Bljesak.info.

 


Gradske vlasti su odbile optužbe govoreći kako je riječ o nekim političkim podmetanjima, a zanimljivo je da je nedavno prvi čovjek mostarskih komunalnih poslova Pajić zatražio premještaj na drugo radno mjesto. Kako je potvrdio portalu Bljesak.info, učinio je to iz osobnih razloga.

Kopirati
Drag cursor here to close