Kapitalni projekt

Mostarsko smeće moglo bi pod zemlju

Zeničanima su takvi kontejneri, kako je priopćeno iz njihove gradske uprave, pokazali vrlo učinkovitim jer su sigurni i praktični
Gospodarstvo / Ulaganja | 04. 03. 2020. u 14:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Grad Mostar unatoč enormnoj količini ekoloških problema, u ovogodišnjem proračunu odlučio izdvojiti 50 tisuća maraka za pohranu smeća pod zemlju, odnosno kupovinu podzemnih kontejnera.

Kupovina takvih kontejnera svrstana je u kapitalne projekte, a izvor novca, kako stoji u proračunu, su ''sredstva granta izdvojena na poseban račun HNŽ-a''. Podzemni kontejneri planiraju se postaviti u naselju Bijeli Brijeg.

Na pothvat instalacije takvih kontejnera, sredinom prošle godine odlučio se Grad Zenica. Oni su za oko 85.000 maraka postavili 12 kontejnera za tri lokacije.

Zeničanima su takvi kontejneri, kako je priopćeno iz njihove gradske uprave, pokazali vrlo učinkovitim jer su sigurni i praktični, štede se prostor te su, za razliku od klasičnih kontejnera, više higijenski i sanitarni.

Zamjena dosadašnjih kontejnera podzemnim, navode, sa sobom nosi i manju potrošnju vremena, vozila, ljudstva, opreme i energenata tj. višestruko smanjenje emisije CO2, s obzirom da se zbog svog kapaciteta ovakvi kontejneri rjeđe prazne. Samo pražnjenje traje do dvije minute i zahtjeva jeftinije vozilo kao i samo jednog operativca, a sustav ne zahtjeva preinake na vozilima.

 

Grad Mostar proračunom za ovu godinu planira izdvojiti 30.000 KM za 'obične' kontejnere za odlaganje otpada te isto toliko za uređenje lokacija za njihovo postavljanje. Tisuće maraka se izdvajalo i za kupovinu reciklažnih kontejnera, čije postavljanje ni najmanje ni utjecalo na svjest građana o boljoj brizi za okoliš.

Kopirati
Drag cursor here to close