Uvijek po novinarima

Mostarski bazen: Grad optužio novinare

Marić je rekao kako ni on ni gradonačelnik ne određuju rokove da je 45 dana rok za nabavku međunarodnog tendera.
Gospodarstvo / Ulaganja | 10. 07. 2023. u 15:47 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Neki novinari to koriste da nas ocrne'', poručio je predsjedatelj Gradskog vijeća Grada Mostara, Salem Marić, govoreći na press-konferenciji o izgradnji bazena u Mostaru.

''Sve što je Grad Mostar uradio po pitanju bazena je veliko - osigurao novac, promijenio regulacijski plan, izmještanje objekta Sunca, do trafostanice... To su sve radnje koje smo dužni izvršiti. Najvažnije je da je 9 milijuna osigurano, mi smo ih osigurali, ni plivački klub, ni nitko drugi, to su potrebe građana, svih građana grada Mostara'', rekao je Marić.

Nije ih sramota

Rekao je kako ni on ni gradonačelnik ne određuju rokove da je 45 dana rok za nabavku međunarodnog tendera.

''Mi ne možemo probijati te rokove. Nama je cilj jasan, želja da kad krenu radovi ne staju, da ga završimo do kraja, a sve zavisi od toga hoće li biti žalbi, ali odgovorno tvrdim da mi kao Gradska uprava i gradonačelnik sve radimo, sve što smo mogli uraditi smo uradili i potrudit ćemo se da vršimo pritisak da se bazen završi što prije'', rekao je Marić.

Mostarski gradonačelnik, Mario Kordić, rekao je kako je već čestitao Lani Pudar na novim medaljama.

''Dinamiku izgradnje bazena smo najavili prije par mjesec i taj posao je u tijeku. 31.7. se zatvara natječaj, to je bio natječaj s obzirom na iznos sredstava, to je natječaj koji ima najduže rokove u raspisivanju. Od 31.7. komisija zaprima dokumentaciju, ima komisija koja radi evaluaciju ponuda, nakon toga slijede rokovi žalbe, i mi smo u dinamici koju smo najavili u lipnju'', rekao je Kordić i dodao kako ''sve ide svojim tijekom''.

''Ja mogu samo reći da smo u procedurama i ništa se konkretno nije promijenilo, niti bazen stoji. Na terenu ćete ga vidjeti kada prođemo sve administrativne procedure, realno je očekivati da ćemo sredinom kolovoza početi s radovima'', naveo je Kordić.


Marić je konstatirao da ih se provocira s pitanjima o bazenu.

''Nije nas sramota, i pitanja je li nas sramota, je provokativno. Ja sam ponosan na ovo što smo uradili. 9 milijuna KM je došlo zahvaljujući gradonačelniku Kordiću i meni, i najmanje što smo mogli učiniti jeste da pokažemo lokaciju gdje će se to raditi. Zaboravljate da smo mijenjali regulacijski plan Južnog logora radi toga, da smo imali niz problema u samoj realizaciji, i ne znam tko ne bi bio sretniji od nas da to završimo odmah'', rekao je Marić koji se osvrnuo i na Lanin klub koji otvoreno kritizira grad.

Po uzoru na Tuzlu

''Ovaj Grad je učunio sve što je mogao, uz cijelu zahvalnost. Ne pravimo ovo za Lanu i Orcu, nego za sve građane Mostara, jer želimo da imamo još više Lana i plivača. Imali smo i Aminu Kajtaz, pa nismo imali razumijevanja da tada razmišljamo o bazenu. Nama sredstva ova nisu dovoljna, a naša glavna briga je osigurati sredstva koja nedostaju da se on završi kad se krene. Samo ova faza košta 15 milijuna KM'', rekao je.

Kordić je pak rekao kako je ''procjena da je trend da se gradovi poput Mostara ne mogu pohvaliti olimpijskim bazenom''.

''Često pričam s gradonačelnicima iz Europe i regije, upozoravaju nas da je olimpijski bazen skupa infrastrukturna stvar i da gradovi ne mogu svladati operativne troškove takvih bazena. Tako smo razgovarali da se ide u složeniji objekt, da iz njega imate i ugostiteljski objekt, pa hotel, objekte za pripreme sportaša, odnosno da imamo i aqua-park, prirodni dio gdje bi po uzoru na Tuzlu nešto uradili. Taj lokalitet mora imati primanja da pokrije troškove da Grad dotira što manje, da bazen imamo na duge staze, kad bude gotov'', rekao je Kordić.

Kaže kako se kreće graditi olimpijski bazen, bez hotela i aneksa na bazen.

''Samo bazen, a 70 posto tog bazena do upotrebe je 15 milijuna KM. Falit će nam 30-ak posto sredstava da možemo završiti. Mislim da ćemo lako doći do tih novaca, a već imamo ideja kako da to isfinanciramo. Imamo zatvorenu konstrukciju bazena i neće se dogoditi scenarij mostarske dvorane, da se krene pa stane'', rekao je.

Kritike

Podsjetimo, Mostar se ponovno našao na meti kritika nakon što se mostarska plivačica okitila novim medaljama i rekordima jer se izgradnja bazena ne miče s mjesta.

Federalni i gradski dužnosnici pred izbore su se fotografirali na mjestu gradnje bazena s bagerima ali se na terenu ništa ne radi. Zanimljivo je i da je sam izgled bazena predstavljen puno ranije nego što je raspisan natječaj za njegov izgled.

Marić tvrdi kako se ne radi se o ovom projektu.

''To je bio projekt montažnog bazena, odnosno Zavoda za urbanističko planiranje, ali ta ideja nije prošla'', rekao je Marić.

Kopirati
Drag cursor here to close