I bi svjetlo

Mostarci plaćaju noćni obilazak grada

Za održavanje javne rasvjete zasluženo je JP Komunalno a, između ostalog, cijena zamjene sijalice kreće se od 10,30 KM do 17,55 KM po komadu.
Gospodarstvo / Ulaganja | 22. 01. 2024. u 12:34 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Noćni obilazak grada (automobilom) vezano za funkcioniranje javne rasvjete na području grada Mostara i pravljenje defektaže tj; pravljenje zapisnika o uočenim anomalijama i dostavljanje istih nadzornog organu/ovlaštenom licu koštat će 38,61 KM.

Navedeno je to u Programu obavljanja komunalnih djelatnosti iz oblasti zajedničke komunalne potrošnje za 2024. godinu na području Grada Mostara što bi trebali usvojiti vijećnici Gradskog vijeća na sljedećoj sjednici koja će se održati u četvrtak, 25. siječnja.

Cijene

Inače, za održavanje javne rasvjete zasluženo je JP Komunalno a, između ostalog, cijena zamjene sijalice kreće se od 10,30 KM do 17,55 KM po komadu.

U pobrojanim cijenama navodi se kako 51,06 KM košta opravka oštećenih stubova javne rasvjete dok priprema stubova javne rasvjete za farbanje i farbanje u dva sloja košta 48,62

Demontaža uništenog rasvjetnog stuba košta od 72.54 KM do 87,75 KM dok se montaža kreće od 72.54 KM do 106,38

Za troškove utroška javne rasvjete u gradu prema Programu obavljanja komunalnih djelatnosti planirana su sredstva od  2.900.000 KM do je lani za to bilo predviđeno 2,7 milijuna KM.

Tekuće održavanje objekata i uređaja javne rasvjete u gradu koštat će 600 tisuća KM a od toga na redovito/tekuće održavanje opreme i uređaja javne rasvjete otpada 440 tisuća KM.

Osvjetljivanje pješačkih prijelaza bit će utrošeno 35.000 KM.

Standardi

Podsjetimo, Grad je nedavno zamijenio javnu rasvjetu u Ulici kralja Tomislava za koju smo pisali kako je, iako je rađen u sklopu projekta financiranog iz EU, urađena mimo standarda.

Ekipa portala Bljesak.info tada je angažirala stručnjake te izvršila mjerenje rasvjetnih tijela, ali i visinu stupova pa se pokazalo kako ne odgovaraju specifikacijama i da su stupovi manji nego što je predviđeno i nego što je to bio slučaj sa starim stupovima.

Iz tvrtke koja je radila rekonstrukciju su nam rekli kako su stupovi visoki 10 metara, ali smo mjerenjem ustanovili kako su oni niži te da su visoki 9,80 metara i da je razmak među njima oko 45 metara. Usporedbe radi, u Splitskoj ulici, koja se križa s Ulicom kralja Tomislava, ''stari'' su stubovi nešto viši od 11 metara a razmak među njima je oko 35 metara.

Zamjena koja je zamijenjena

Zamjena sustava javne rasvjete u Ulici kralja Tomislava je rađena u sklopu projekta IRENE i dobila je zeleno svjetlo od nadzora gradnje. Tvrdilo se da ušteda seže i do 50 posto.

Zamjena stare javne rasvjete na ovoj prometnici rađena je u sklopu projekta IRENE koji se u razdoblju od 2017. do 2019. godine provodio u sklopu Interreg IPA Programa prekogranične suradnje Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Crne Gore: Zaštita okoliša i biološke raznolikosti, poboljšanje prevencije rizika te promicanje održive energije i energijske učinkovitosti.

Grad Mostar je objavio kako je vrijednost potpisanog ugovora s tvrtkom Elko-Marić d.o.o. vezano za rekonstrukciju ovog dijela javne rasvjete ''487.139,71 KM, a ukupna planirana godišnja ušteda je oko 50.000 KM s time da će se znatno popraviti kvaliteta usluge javne rasvjete te će se ostvariti i značajne uštede na održavanju tog dijela sustava javne rasvjete Grada Mostara''.

O lošoj rekonstrukciji rasvjete pisali smo u travnju prošle godine, a rekonstrukcija rekonstruiranog izvedena je u listopadu.

 

Kopirati
Drag cursor here to close