Sunce našeg neba

Mostar vjeruje u enormne prihode

Sve je u fazi pribavljanja dokumentacije pa će se tek onda raspisati javni poziv za projekt koji bi mogao uslijediti sredinom godine.
Gospodarstvo / Ulaganja | 03. 03. 2023. u 12:07 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon izgradnje skupine solarnih elektrana ukupnog kapaciteta 60 MW i puštanjem proizvedene energije u mrežu ''ostvarit će se enormni prihodi''.

Navodi se to u planu javno-privatnih partnerstava Grada Mostara. Prema planu, nositelj projekta bilo bi Javno poduzeće Komunalno d.o.o. Mostar koje bi imalo nadzor nad poslovanjem novoosnovanog poduzeća te bi osiguralo provedbu ugovora o partnerstvu.

Obveze partnera

S druge strane, privatni partner, uz obvezu gradnje skupine solarnih panela, preuzima obvezu financiranja, upravljanja i održavanja solarnih elektrana u svrhu pružanja usluge. Uz to, privatni partner preuzima rizik raspoloživosti solarnih elektrana i tržišni rizik potražnje za pruženim uslugama.

Kao rok realizacije ovog projekta naveden je ožujak sljedeće godine a kao procjena očekivane koristi navodi se da će se smanjiti pritisak na proračunska sredstva Grada ostvarivanjem dodatnih prihoda od prodaje energije ali i ''dodati veliku dodatnu vrijednost našoj zajednici''.

Ranije je mostarski gradonačelnik Mario Kordić rekao kako je Grad Mostar je prvi u Bosni i Hercegovini pokrenuo izgradnju solarne elektrane za vlastite potrebe, a navodno je tvrtka Plavo sunce iskazala zanimanje za investiranje u solarnu energiju na ovoj lokaciji.

  / Bljesak.info

No, još je sve u fazi pribavljanja dokumentacije pa će se tek onda raspisati javni poziv za projekt koji bi mogao uslijediti sredinom godine.

Dobra energija

Pred mostarskim vijećnicima na protekloj sjednici trebala se naći Deklaracija o Dobroj energiji a gradonačelnik Kordić je u materijalima naveo kako Grad Mostar namjerava ''osigurati svoju nisko ugljičnu budućnost'', te da postaje ''Grad dobre energije u svakom smislu te riječi''.

''Energija je javno dobro koje treba biti jednako dostupno svim građanima, a energetska tranzicija treba poslužiti i tome da svaki građanin, svi mi, dobijemo slobodan, pravedan i ravnopravan pristup obnovljivim izvorima energije poput sunca vjetra i biomase. Tada je to Dobra energija''', navodi se u materijalu kojeg potpisuje Kordić.

Uz to dodaje se kako je ''dobra energija ona koja je u suvlasništvu ili kojom upravljaju građani, energetske zadruge, energetske zajednice, malo poduzetništvo i lokalne vlasti''.

''Na taj način svoj novac ulažemo u obnovljive izvore energije za razvoj svoje lokalne zajednice umjesto u štednju u bankama gdje ne možemo kontrolirati kako i u što se ulaže naš novac'', navedeno je.

Kopirati
Drag cursor here to close