Akcija

Mostar: Ruše se dijelovi NAMA-e

U prvoj fazi, osim uklanjanja nestabilnih dijelova, trebala bi se izvršiti konzervacija i konstruktivno ojačanje ostataka građevine.
Gospodarstvo / Ulaganja | 29. 01. 2020. u 15:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Počelo je uklanjanje nestabilnih dijelova zgrade bivše općine Mostar (NAMA).

Kako je za Bljesak.info potvrđeno iz Agencije Stari Grad, radovi se izvode po rješenju Federalnog ministarstva prostornog uređenja iz veljače prošle godine.

Foto: Bljesak.info / Zgrada je prijetnja građanima

Ranije je objavljeno kako je statička analiza objekta pokazala ''neophodnost kompletne demontaže unutarnjih zidova i fasadnih zidova do razine parapeta drugog kata''.

U prvoj fazi, osim uklanjanja nestabilnih dijelova, trebala bi se izvršiti konzervacija i konstruktivno ojačanje ostataka građevine.

Foto: Bljesak.info / U kuloarima se čuje kako će zgrada biti u potpunosti srušena

Ugovorom koji je Agencija Stari grad Mostar potpisala s Izvođačem Građevinar Fajić d.o.o. Mostar obuhvaćen je dio projektiranih radova u vrijednosti od 144.535,95 KM, koji se odnose na pripremne i radove djelomičnog pažljivog uklanjanja nestabilnih dijelova konstrukcije prema usvojenom programu koji je podnio Izvođač radova.

Financijska sredstva je osigurao Grad Mostar u proračunu za 2019. godinu.

Foto: Bljesak.info / Povijest odlazi u povijest

Podsjećamo, Uprava za inspekcijske poslove FBiH je izvršila inspekcijski nadzor 15. veljače  2018. godine i sačinila Zapisnik o inspekcijskom nadzoru u kojemu se naređuje Gradu Mostaru da hitno poduzme mjere za zaštitu ljudi i prometa i to da popravi armaturne mreže, označi objekt da predstavlja opasnost po život i zdravlje građana i time onemogući pristup do njegove sanacije. Grad Mostar je i  ranije dobio opomenu od inspekcije zbog stanja u kojemu se nalazi Nama.

Iako su se ranije mogle čuti priče kako će zgrada biti u potpunosti srušena te da će na njezinu mjestu biti izgrađena podzemna garaža to je ranije za Bljesak.info iz spomenute agencije demantirano.

Foto: Bljesak.info / Neki građani kažu da ne vjeruju da će NAMA ikada više biti kao što je bila

Zgrada bivše općine nalazi se u sklopu nacionalnog spomenika  ''Povijesno gradsko područje Mostara''.

 

Kopirati
Drag cursor here to close