Gdje i što se radi

Mostar: Radovi na svakom koraku

Zakopalo se na svakom korku, kažu građani, kao da će izbori...
Gospodarstvo / Ulaganja | 17. 12. 2020. u 11:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Grad Mostar je postao veliko gradilište u prosincu, i to ne zbog izbora kako bi mnogi pomislili, već kako saznajemo iz Gradske uprave, zbog komplicirane procedure od osiguravanja financija, pribavljanja odobrenja, javnih nabavki, žalbi a i pandemije koronavirusa.

U razgovoru za Bljesak.info Marina Deronjić šefica odjela za Urbanizam i građenje grada Mostara rekla je kako, pored sve procedure, zbog tijeka pandemije i čestih bolovanja u samom odjelu ali i kod izvođača prolognira se početak pojedinih radova.

Završetak radova često kasni, jer kako nam je objašnjeno, kada se zakopa, često iskoče neki nepredviđeni problemi, i kablovi koji nisu ucrtani u regulacijskom planu.

Tako je primjerice početak radova na vrhu Avenije zakasnio tri tjedna. Radovi se izvode duž ulice dr. Ante Starčevića počevši od kružnog toka kod zgrade Mljekara do raskrižja s ulicom Kralja Tomislava (Vrh Avenije), te dalje Ulicom Rudarska do raskrsnice s Ulicom Blajburških žrtava (kod Osnovne škole Ivana Gundulića).  

Foto: Bljesak.info / Regulacija prometa

Po riječima Deronjić paralelno s ovim radovima izgradnje glavnog desnoobalnog kolektora odvijat će se i radovi na rekonstrukciji ''vrha Avenije'', odnosno raskrižja ulica Rudarska i kralja Tomislava gdje će se umjesto postojećeg semaforiziranog raskrižja izgradit kružni tok. Sredstva za ove radove osigurala je Vlada FBiH putem Ministarstva prometa i komunikacija FBiH u iznosu od 500.000 KM.

Nakon toga, planira se i rekonstrukcija cijele Avenije do Katedrale, dodala je Deronjić, pojašnjavajući da će raditi prvo jednu pa drugu stranu, kako se promet ne bi u potpunosti zaustavljao, a  parkinzi na Aveniji će se ukloniti te bi prometnica nakon završetka trebala biti proglašena magistralnom cestom.

Bljesak.info / Prometne gužve kod Katedrale (Arhiva)

Parkinzi, po riječima Deronjić, će se prebacivati između zgrada, a već se radi na rekonstrukciji parkinga i zelenih površina unutar naselja u Ulici kralja Tomislava (između Zvjezdara).

Foto: Bljesak.info / Uređenje parka i parkinga između zgrada

Rekonstrukcija između zgrada radi se, kako pojašnjava načelnica urbanizma, sukladno financijskim mogućnostima Grada jer zbog nepostojanja Gradskog vijeća nisu se mogli zaduživati.

Foto: Bljesak.info / Radovi kod Zvjezdare

Upravo danas puštena je u promet i Ulica kneza Mihajla Viševića Humskog, odnosno bivša Liska ulica gdje su izvođeni radovi na kolektorima preko Ulice hrvatskih branitelja i Bulevara narodne revolucije ide do rijeke Neretve. Vrijednost ugovora za radove iznosi 198.183,93 maraka s PDV-om, a vrijednost ugovora za nadzor iznosi 1.398,15 maraka s PDV-om. Oba ugovora se financiraju sredstvima Vlade FBiH.

Foto: Bljesak.info / Dok su radvi trajali...

Ovaj mjesec započela je i izgradnja gradske magistrale od Španjolskog trga do hotela Ero.

Tu je prvobitno planiran kružni tok no to po riječima Deronjić, neće biti izvedivo pa Federalno ministarstvo tu sada planira proširiti traku i napraviti semaforizirano raskrižje.

Foto: Bljesak.info / Radovi će trajati 180 dana

Parkinga ispred zgrade Vlade FBiH više neće biti, a Deronjić kaže da prometnica neće 'ulazitI' u stepenište vlade.

Foto: Bljesak.info / U stepenište se ne ulazi

U konačnici je planirano da se radi i kružni tok kod Gimnazije.

Projekt vrijedan 520.000 KM obuhvaća izgradnju 2+2 prometne trake s kompletnom infrastrukturom. Novac za radove osiguran je iz federalne blagajne. “Izvođenje radona na rekonstrukciji cesta(vrši se) prema Sporazumu s Cestama Federacije BiH i Federalnog ministarstva prometa i veza.

Još uvijek traju radovi u ulici Blajburških žrtava, gdje je u listopadu postavljen i prvi sloj asfalta na dvije trake, za čitav projekt izdvojeno je 1.628.623 KM. Rekonstrukcija, priopćili su ranije iz Grada, podrazumijeva radove na probijanju novog dijela trase s četiri prometne trake, s nogostupima i razdjelnim pojasom, kao i obnova i uređenje postojeće prometnice prema i uz groblje Smrčenjaci. Projektom je predviđeno i rješavanje oborinske odvodnje, ali i polaganje novog cjevovoda, kao i zamjena vodovodne instalacije i fekalne kanalizacije.

Foto: Bljesak.info / Rok završetka radova je 2021. godina

Projektom rekonstrukcije ulice također je planirana ugradnja prometne signalizacije, kao i LED rasvjeta. Radovi se financiraju i iz sredstava Vlade FBiH te Proračuna Grada Mostara za 2018. i 2019. godinu. Izvođač radova je HP Investing d.o.o. Mostar. Radovi se izvode prema projektnoj dokumentaciji poduzeća INTEGRA d.o.o., pohvalili su se iz Grada s informacijama koje su mediji ranije objavili. Radovi bi trebali biti završeni 2021.

U međuvremenu, ovaj mjesec uređen je pločnik na ulazu u Ulici kralja Zvonimira u Mostaru, a danas je počelo i uređenje pločnika i u dijelu ulice gdje je prije nekoliko godina niknuo park.

Foto: Bljesak.info / Pripreme za pločnik

I Ulica Stjepana Radića dočekala je ovaj tjedan da iz nje nestanu dvije rupe koje su godinama smetale građane, jedna kod tržnog centra Mercator, a druga odmah ispod.

Foto: Bljesak.info / Radovi kod Merkatora
Foto: Bljesak.info / I ova rupa je nestala
Kopirati
Drag cursor here to close