Novo pojašnjenje

FOTOGRAFIJE OBJEKATA| Mostar opet o ruševinama: Prvo uraditi elaborat

''Grad Mostar o svome trošku putem ovlaštenih pravnih osoba izraditi elaborat o stanju svakog pojedinačnog objekta''.
Gospodarstvo / Ulaganja | 17. 01. 2024. u 15:02 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Potrebno uraditi elaborat o nosivosti i sigurnosti konstrukcije urađen od strane ovlaštene institucije i postupati po njemu, radi sigurnosti prolaznika i sigurnosti susjednih objakata'', objavio je Grad Mostar ispod fotografija svih ruševnih objekata u Gradu Mostaru koji su ovih dana izazvali zanimanje javnosti budući da je najavljeno kako će Grad nakon poziva vlasnicima pristupiti rušenju objekata.

Popis

Grad ponovno pojašnjava kako je Gradsko vijeće Grada Mostara na 30 redovitoj sjednici održanoj 23.2.2023 godine donijelo ''Odluku o uklanjanju ruševnih i/ili devastiranih građevina na području Grada Mostara kojom zadužuje Odjel za urbanizam i građenje-Službu za građenje i obnovu, kao i Odjel za gospodarstvo, komunalne i inspekcijske poslove da napravi popis svih devastiranih i/ili ruševnih objekata na Području Grada Mostara (k.o. Mostar I i k.o. Mostar II)''.

Dodaje se kako su nadležni Odjeli izradili popis svih devastiranih i/ili ruševnih objekata, čime su se stekli uvjeti za raspisivanje Javnog poziva, sukladno Odluci Gradskog vijeća.

''Gradonačelnik Grada Mostara na temelju dostavljenog popisa raspisao Javni poziv svim pravnim i fizičkim osoba koji su vlasnici ili suvlasnici predmetnih objekata da podnesu zahtjev za uklanjanje objekta ukoliko je elaboratom/projektom predviđen za uklanjanje, Odjelu za urbanizam i građenje, Službi za građevinske propise. Sukladno članku 3 Javnog poziva vlasnici ili suvlasnici dužni su izraditi elaborat/projekt o stanju objekta od strane ovlaštenih pravnih osoba, a temeljem čega će se ustanoviti daljnja procedura dali je objekt za uklanjanje ili se može obnoviti – rekonstruirati'', navodi se u priopćenju Grada.

Elaborat o gradskom trošku

Grad navodi kako će člankom 5. Javnog poziva ''Grad Mostar o svome trošku putem ovlaštenih pravnih osoba izraditi elaborat o stanju svakog pojedinačnog objekta''.

''Sukladno elaboratu o stanju objekta (ukoliko se pokaže da je za uklanjanje) Grad Mostar će pribaviti sve potrebne suglasnosti od nadležnih tijela, te ishoditi odobrenje za uklanjanje objekta i izvršiti uklanjanje istog, a sve u skladu sa člankom 5. Javnog poziva. Cilj ovog Javnog poziva je animirati vlasnike ili suvlasnike devastiranih i/ili ruševnih objekata da povedu računa o stanju svojih objekata, jer njihovo trenutno stanje predstavlja direktnu ili indirektnu opasnost za život i zdravlje ljudi, te materijalnih dobara'', navedeno je.

Podsjećamo, u javnost je puštena informacija kako Grad poziva vlasnike da uklone objekte koji godinama narušavaju izgled grada ali i prijete sigurnosti građana ili će ih gradske vlasti ukloniti upisujući troškove uklanjanja na teret nekretnine.

Kopirati
Drag cursor here to close