Put za Aluminij i cesta prema bolnici

Mostar: Neprocjenjive štete za poduzetnike i vozače zbog probijenih rokova, grad šuti

Uskoro će Nova godina, kraj se ne nazire na rekonstrukciji prometnice u Rodoču, od križanja na Čekrku do prve faze ceste za Aluminij i u Ulici kralja Petra Krešimira IV
Gospodarstvo / Ulaganja | 09. 12. 2023. u 11:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U listopadu prošle godine Grad Mostar, kao naručitelj i kompanija KTM Brina iz Posušja, kao izvođač radova, potpisali su ugovor o izvođenju radova na rekonstrukciji prometnice u Rodoču, od križanja na Čekrku do prve faze ceste za Aluminij.

Vrijednost radova je 1.339.794 KM, s PDV-om 1.567.559 KM, a rok za izvođenje bio je 45 dana od uvođenja izvođača radova u posao. Izvođač se u posao uveo u veljači ove godine, a radovi do danas nisu završeni, niti im se nazire kraj!

Kaos

Prvi koji su podigli glas zbog katastrofalnog probijanja rokova i sporosti bili su poduzetnici. Oni trpe najveće štete. Zasad imaju grube procjene koje kažu da su gubici veliki. Ali koga još briga za to?

Prvi put su se oglasili prije točno dva mjeseca, ali priopćenje ili apel koji su uputili nije palo na plodno tlo. Pozvali su tad odgovorne da ubrzaju i okončaju radove na rekonstrukciji prometnice prije sezona jesenskih kiša, uz podsjećanje kako su radovi započeli 22. veljače ove godine, te da je rok za izvođenje trebao biti 45 dana od uvođenja izvođača radova u posao.

"Koliko je dana između veljače i listopada, nije teško izračunati, ali zasigurno je to znatno više od predviđenih 45 dana. Iako rekonstrukcija ove važne ceste u konačnici može donijeti velike koristi poslovnim subjektima. Smatramo kako je proteklih mjeseci većini kompanija na ovom području iznimno otežano poslovanje, trgovinama i pružateljima usluga značajno je opao promet, a o svakodnevnoj opasnosti da vozila budu oštećena, da se i ne govori", upozorili su.

Situacija na terenu je kako su naveli kaotična, navodeći i da vozači odnosno poslovni subjekti koji djeluju na ovome prostoru nemaju alternativne prometne pravce.

"U vrijeme najvećih ljetnih vrućina, posljedično su se javljali dugotrajniji nestanci vode u kompanijama koje upošljavaju veliki broj radnika. Pozivamo poduzetnike Hercegovine, ali i u ime građana Mostara i okolnih mjesta, da se radovi ubrzaju pogotovo prije prvih zimskih dana", istakli su.

Od dana apela do danas, Asocijacija nije dobila odgovor ni od Grada, niti od izvođača radova, navodi tajnik Udruge Miljenko Buhač. Asocijacija je kako kaže nastojala skrenuti pozornost javnosti na veliki problem, u čemu se nije uspjelo, jer radovi traju i danas – dva mjeseca kasnije.

"Oni su i danas u punom jeku. Ne znamo ni da li su utvrđeni neki novi rokovi. Ni to nismo uspjeli saznati. Možemo pretpostaviti da su štete velike. Teško je računati jer nemamo povratne informacije. Nažalost, ne vidimo ni da se požurilo s radovima. Ne nazire se kraj. To je s naše strane neka realna procjena", dodaje Buhač za Dnevni list.

Na pitanje novinara mostarskog lista koliko bi iznosila šteta makar okvirno, nije ponudio odgovor, kazavši da je to teško precizirati u ovome trenutku, ali da je sasvim jasno da su štete velike.

"Za preciznije iinformacije trebale bi nam ankete, analize eksperata, tako da je nezahvalno o brojkama. Jasno je i da najvežu štetu trpe poduzetnici koji gravitiraju u tome dijelu grada. Svima je puna kapa svega toga", rekao je Buhač.

Novinari Dnevnog su kontaktirali i tvrtku Brina. Upućeni su na izvjesnog Ivicu koji rukovodi radovima, a dotični ih je nakon što se javio na telefon zamolio da ga kontaktiraju sat i pol kasnije zbog navodnog sastanka, a zatim nije bio dostupan.

Radovi u Petra Krešimira

Stanje je zabrinjavajuće i u Ulici krala Petra Krešimira IV, gdje također danima traju radovi, i kojima se također ne nazire kraj.

"Radovi na prvoj fazi sanacije, koji se izvode od križanja s ulicom Kralja Tomislava do križanja s ulicom ispod Gradskog stadiona pod Bijelim Brijegom, unatoč nepovoljnim vremenskim prilikama kao i dijelom nepredviđenim radovima koji su se morali izvesti u proteklom razdoblju, može se kazati kako ipak teku skoro predviđenom dinamikom", naveli su na stranici Grada Mostara.

Kako je izvijestio izvođač radova HP Investing, razlog je činjenica da su morali uraditi nove priključke za stambeno-poslovne objekte, kako vodovodne tako i kanalizacijske odvode te kompletno izmjestiti postojeće instalacija telekom operatora i elektroprivrede iz ceste u pješačku staze, a sve iz razloga kako se naknadno opet u slučaju kvara ne bi izvodili radovi u cesti već samo izvršila intervencija na nogostupu.

Ističu kako unatoč poteškoćama, koje su u pravilu prisutne kod ovako složenih projekata i činjenice da se rade i premještaju sve nove instalacije, do sada je urađen kompletan kanalizacijski kolektor na dionici od zgrade Spajalice do Stadiona.

Također, završena je kompletna fekalna kanalizacija, zamijenjena postojeća glavna vodovodna cijev, zajedno sa priključcima, završava se oborinska odvodnja kako bi se mogli onda raditi izgradnja gornjeg sloj asfalta, a položen je kabel te postavljeni temelji za stupove za potpuno novu rasvjetu.

Građani i vozači su poštovali upozorenja i iskazali strpljenje tijekom izvođenja radova jer ovaj projekt doveo je promjena u režimu prometa u ovom dijelu grada.

"I ovom prilikom podsjećamo sve one koji prometuje prema Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar, tijekom izvođenja radova izvođač je osigurao alternativni režim prometa, kako bi sva vozila hitne pomoć kako iz Mostara i svih drugih gradova koji dolaze u SKB Mostar, ali i sva druga vozila, oblizanim putovima nesmetano došla do SKB Mostar, kao i drugih odredišta u tom dijelu grada. U I fazi radovi se izvode od križanja s ulicom Kralja Tomislava do križanja s ulicom ispod Gradskog stadiona pod Bijelim Brijegom u dužini od cirka 251 metra. Promet za Bijeli Brijeg se preusmjerava na ulicu ispod Stadiona", naveli su iz Gradske uprave.

Vrijednost cjelokupnog projekta sanacije iznosi oko 935.000 KM, a završetak radova u prvoj fazi na prometnici predviđen je do kraja godine.

Kopirati
Drag cursor here to close