Skupština HNŽ-a

Mostar - građani sedam naselja nezadovoljni, zabranjena im nazočnost na Skupštini

Neformalna grupa građana iz Mostara nezadovoljna zabranom nazočnosti na skupštini HNŽ
Gospodarstvo / Ulaganja | 18. 02. 2024. u 12:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Neformalna građanska grupa (NGG) ''Zaustavimo nezakonite izmjene prostornog plana Grada Mostara'', iz sedam mostarskih naselja, Pijesaka, Gubavice, Međina, Planinice, Miljkovića, Kozice, Prigrađana, izražava ozbiljno neslaganje sa odlukom Kolegija Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije.

Naime, Kolegij je grupi zabranio nazočnost na izvanrednom zasjedanju Skupštine HNK održanom u petak 16. veljače 2024. godine.

Na vrijeme poslali prijavu

Ova grupa građana tvrdi da je na vrijeme poslala prijavu za nazočnost raspravi o Nacrtu dopuna prostornog plana HNŽ, no dobila je kratko obavijest neposredno prije zasjedanja da zbog izvanrednog karaktera sjednice nemaju pravo nazočiti.

''Dok grupa priznaje pravo Skupštini da odredi određene procedure, zabrana prisustva građana na javnoj raspravi o pitanju od vitalnog interesa za zajednicu izaziva zabrinutost. S obzirom na javnost dokumenta i bitnost teme za građane, nejasan je razlog za odbijanje prisustva tri člana NGG'', navode u priopćenju.

Traže aktivno sudjelovanje

Član 48. Poslovnika Skupštine, navode u priopćenju, jasno propisuje javnost svih sjednica, osim u izuzetnim slučajevima. U ovom slučaju, takvi izuzetni razlozi nisu navedeni.

''NGG zagovara transparentnost i aktivno sudjelovanje javnosti u donošenju odluka koje utiču na građane. Nazočnost promatrača na javnom zasjedanju Skupštine je neotuđivo pravo i ne predstavlja nikakvu smetnju. Grupa ponovno ističe značaj transparentnosti i javnog sudelovanja u procesu donošenja odluka, posebno kada je riječ o prostornom planu koji direktno utječe na živote građana'', naveli su.

Zbog navedenog, ova neformalna grupa poziva Kolegij Skupštine da pruži jasno obrazloženje za donesenu odluku.

''Grupa izražava nadu da će Skupština HNŽ u budućnosti osigurati punu primjenu propisa o javnosti sjednica'', navode.

Kopirati
Drag cursor here to close