Izvještaj Bankwatcha

Trasa koridora VC Mostar jug - Počitelj nije ispunila standarde EBRD-a

Iz EBRD-a su naveli kako Vlada Federacije BiH, uz podršku EU i europskih banaka, mora osigurati "učinkovit pravni lijek" u ovom slučaju.
Gospodarstvo / Ulaganja | 17. 02. 2024. u 10:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na trasi koridora VC Mostar jug – Počitelj nisu ispunjeni standardi Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Europske unije, navodi se u izvještaju Bankwatcha, međunarodne organizacije koja se bavi zaštitom životne sredine.

Ova izjava dolazi nakon što su u listopadu 2020. godine mještani u ovom dijelu Bosne i Hercegovine uputili žalbu Neovisnom mehanizmu za procjenu projekata EBRD i Europskoj banci za investicije, koji su i glavni kreditori gradnje autoputa u BiH.

Učinkovit pravni lijek

Mještani su se žalili zbog bojazni da će doći do zagađenja okoliša, ukoliko trasa prođe kroz njihova imanja.

Iz EBRD-a su naveli kako Vlada Federacije BiH, uz podršku EU i europskih banaka, mora osigurati "učinkovit pravni lijek" u ovom slučaju.

Iz ove banke su 2020. godine za Radio Slobodna Europa (RSE) kazali da su upoznati sa žalbama mještana tri naselja, a koji se odnose na gradnju dionice Mostar jug – tunel Kvanj, dionice koridora Vc.

"Javna rasprava o procjeni utjecaja na okoliš i društvo projekta održana je u rujnu 2020. u Mostaru i organiziralo ju je Ministarstvo za okoliš i turizam Federacija BiH, kao dio nacionalnog postupka odobrenja", naveli su u pisanom odgovoru iz EBRD-a 2020. godine.

Istovremeno, tada je iz Autocesta FBiH navedeno da su na odluku o ruti Mostar jug čekali osam godina.

Kuda prolazi?

Zbog izgradnje autoceste, južno od Mostara, lokalna i akademska zajednica pisale su u ljeto 2020. i tadašnjem predsjedniku Vlade Federacije BiH Fadilu Novaliću, smatrajući "da nije opravdano da autoput na tom području, umjesto brdima, ide preko plodnih polja i preko rijeka".

Inače, autocestakoji će proći kroz imanja, planiran je i preko vojne imovine BiH.

U veljači 2020. godine Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine, koje je nadležno za vojnu imovinu, tužilo je Federalnu upravu za geodetske i imovinsko-pravne poslove zbog vojnog zemljišta u krugu mostarskog aerodroma, koji je prije rata u BiH služio i u vojne svrhe.

Vojni aerodrom Ortiješ odlukom Predsjedništva BiH iz 2016. godine kvalificiran je kao perspektivna vojna imovina, međutim, pitanje knjiženja vojne imovine na BiH ni danas nije do kraja riješeno.

Ovaj spor još nije okončan, a iz Autocesta FBIH su za RSE 2020. rekli da imaju sve suglasnosti.

Kopirati
Drag cursor here to close