Europski novac

Mostar dobio novi projekt za jačanje čistoće

Ukupni proračun projekta iznosi 2.352.135,00 EUR, od čega Gradu Mostaru pripada 811.440,00 EUR.
Gospodarstvo / Ulaganja | 29. 04. 2024. u 10:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijećnici Grada Mostara odobrili su posudbu sredstava od milijun KM s proračunske stavke za izgradnju i opremanje skloništa s kojima će Grad sudjelovati u projektu TO 0 WASTE kojeg financira Europska unija kroz IPA program prekogranične suradnje.

Kako je vijećnicima pojasnio mostarski gradonačelnik Mario Kordić, Mostar je ''prošao'' četiri aplikacije pri europskim fondovima, a ovim bi se projektom ojačale komunalne djelatnosti u gradu.

''Kroz taj projekt će se realizirati nabavka vozila, reciklažno dvorište te veliki broj kontejnera'', rekao je Kordić i dodao kako je potrebno osigurati ovaj iznos kao učešće Grada a potom će se taj novac vratiti u proračun.

Kako je navedeno u odluci koju su usvojili vijećnici, projektna aplikacija TO 0 WASTE odobrena je za financiranje u okviru Interreg VI-A IPA Programa prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora.

''Grad Mostar u partnerstvu sa Općinom Tuzi i Općinom Konavle kreirao je projekt kojemu je osnovni cilj prelazak na kružno i resursno učinkovito gospodarstvo kroz zajedničko smanjenje količine otpada na odlagalištima uz povećanje prikupljanja odvojenog otpada i smanjenje divljih odlagališta otpada u sva tri područja. Jačat će se tehnički kapaciteti komunalnih poduzeća kroz nabavu specijalizirane opreme za prikupljanje razvrstanog otpada, provodit će se zajedničke promotivne kampanje za promicanje recikliranja otpada i podizanje svijesti građana o pametnom upravljanju resursima, nabaviti će se mobilna reciklažna dvorišta te čistiti divlja odlagališta otpada'', navodi se u odluci.

Ukupni proračun projekta iznosi 2.352.135,00 EUR, od čega Gradu Mostaru pripada 811.440,00 EUR.

''Sva sredstva potrošena u sklopu ovoga projekta nakon pravdanja uplatiti će se na račun Grada Mostara te Grad neće imati nikakvih dodatnih troškova. Sredstva posuđena sa stavke Namjenska sredstva za izgradnju i opremanje skloništa bit će nakon uplate vraćena'', navedeno je u odluci.

Kopirati
Drag cursor here to close