Radovi

Ministri u Mostaru raspravljali o autocesti Sarajevo – Beograd i Koridoru Vc

Ministar Lasić upoznao je ministra Mitrovića s dinamikom započetih radova na dijelu autoceste kroz Federaciju Bosne i Hercegovine.
Gospodarstvo / Ulaganja | 10. 02. 2021. u 15:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović sastao se danas u Mostaru s federalnim ministrom prometa i komunikacija Denisom Lasićem.

Povod sastanka je sutrašnji sastanak sa ambasadorom Republike Turske u Bosni i Hercegovini Haldunom Koçem o nastavku i ubrzavanju projekta izgradnje autoceste Beograd – Sarajevo – Beograd.

Ministar Lasić upoznao je ministra Mitrovića s dinamikom započetih radova na dijelu autoceste kroz Federaciju Bosne i Hercegovine. U planu Javnog poduzeća Autoceste FBiH za 2021. godinu je izrada glavnog projekta autoceste na dionici Tuzla – Orašje.

Trenutno se usuglašavaju projektni zadatak i idejni projekat sa prostornim planom Tuzlanske županije, nakon čega slijedi provođenje tendera za usluge projektiranja ove dionice.

Ministar Mitrović se zahvalio ministru Lasiću na informacijama, dodajući da ovo nije projekat Ministarstva, već projekat svih nas.

"Ova trasa prolazi kroz oba entiteta i važan je projekat na kojem trebamo raditi zajedno kako bi zaživio. Želim istaći da je gradnja autoceste Sarajevo – Beograd važna za ubrzani razvoj regije", naglasio je ministar Mitrović.

Tijekom sastanka razmijenjene su informacije o daljnjim aktivnostima na izgradnji autoceste na Koridoru Vc, posebno etapa koje su u fazi projektiranja i osiguravanja financijskih sredstava. Zajednički je ocijenjeno da ove aktivnosti treba ubrzati kako bi se cijela BiH modernom cestovnom komunikacijom što prije spojila sa zemljama Europske unije.

Ministar Mitrović apostrofirao je i važnost izgradnje autoceste kroz Republiku Srpsku na Koridoru Vc te njenog spajanja sa autocestom Beograd – Sarajevo, čime bi se modernom prometnicom povezali Banja Luka i Beograd.

Također, ponovo je naglašeno da druge rute podrazumijevaju da spojna tačka između Bosne i Hercegovine i Srbije bude u Vardištu kod Višegrada. Inače, trasa od Sarajeva do Vardišta ima dvije varijante rješenja koje su u fazi usuglašavanja između entiteta.

Nakon detaljne analize, ministri su zaključili da se provode intenzivne aktivnosti na izgradnji dionica autoceste na Koridoru Vc te da je ukupno izgrađeno i stavljeno u promet 92 km autoceste na ovom koridoru i završene dodatne četiri dionice (Svilaj – Odžak, Drivuša – Klopče, Klopče – Donja Gračanica i dio poddionice Donja Gračanica – Tunel Zenica u ukupnoj dužini od 21,43 km) koje će biti puštene u promet nakon stjecanja uvjeta.

Kopirati
Drag cursor here to close