Posjeta

Ministar Mitrović obišao most Svilaj i Općinu Odžak

''Današnja posjeta Svilaju bila je prilika da se pregledaju tekuće aktivnosti na Koridoru Vc - jednoj od najvažnijih prometnih veza na zapadnom Balkanu, ali i da se vidi kako možemo ići naprijed i osigurati da most i autocesta postanu operativni.''
Gospodarstvo / Flash | 21. 01. 2021. u 16:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović s direktorom Stalnog tajništva Prometne zajednice u Beogradu Matejom Zakonjšekom obišao je danas most na Savi kod Svilaja.

Nakon obilaska mosta, ministar Mitrović i direktor Zakonjšek održali su sastanak na kojem su predstavljene aktivnosti Stalnog tajništva Prometne zajednice na Osnovnoj prometnoj mreži, kao što su planovi za elektronsku naplatu cestarine, elektronski punjači za vozila duž Koridora Vc, željeznice, olakšavanje transporta, odnosno usuglašavanje zajedničke granične kontrole na granicama BiH i Hrvatske, kao i BiH i Srbije te razmatranje potencijalne opcije da granični prijelazi Karakaj, Varadište i Rača budu zajednički granični prijelazi između BiH i Srbije.

Na sastanku su sudjelovali i obilasku prisustvovali i predstavnici EU.

U svom obraćanju medijima ministar Mitrović je napomenuo da je Koridor Vc najambiciozniji investicioni program u BiH koji zahtijeva značajne financijske i ljudske resurse, podsjećajući da teritorijalno prolazi i kroz Republiku Srpsku i Federaciju Bosne i Hercegovine.

Kako je istakao direktor Zakonjšek, u Prometnoj zajednici s ponosom podržavaju infrastrukturne projekte koje financira EU.

''Današnja posjeta Svilaju bila je prilika da se pregledaju tekuće aktivnosti na Koridoru Vc - jednoj od najvažnijih prometnih veza na zapadnom Balkanu, ali i da se vidi kako možemo ići naprijed i osigurati da most i autocesta postanu operativni. Kad bude završen, ovaj projekt će smanjiti vrijeme putovanja i operativne troškove vozila i poboljšati ekonomsku konkurentnost cijele regije. Modernizacija i dobro održavanje cesta su jedan od naših prioriteta. Za Koridor Vc to znači budući razvoj ITS-a, redovno održavanje i stanice za elektronsku naplatu i punjenje'', rekao je Zakonjšek.

Nakon sastanka s direktorom Zakonjšekom, ministar Mitrović i ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Miloš Lučić u prostorijama Općine sastali su se s načelnicom Općine Odžak Nadom Ćulap i povratnikom i odbornikom u Općinskom vijeću Odžaka Damirom Ivetićem.

Načelnica Ćulap i odbornik Ivetić iskoristili su priliku da s ministrima porazgovaraju o povratnicima i konkretnoj pomoći ovoj populaciji, kao i jačem angažmanu Općine Odžak na čelu sa novoizabranom načelnicom oko samog terminala, carinske zone i graničnog prijelaza Svilaj.

Ministar Mitrović je istakao da je korist od otvaranja graničnog prijelaza Svilaj višestruka za mještane ovog dijela BiH ali i cjelokupno gospodarstvo, dok je ministar Lučić naglasio da su u ovoj općini uspješno završeni projekti CEB2 i RSP čiji je cilj zatvaranje kolektivnih centara i alternativnog smještaja te zbrinjavanje izbjeglih i raseljenih osoba.

Ovom prilikom je dogovorena konkretna pomoć ovoj općini s razine Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close